skip to Main Content

Johan Cruijff Arena: onveilig of gemoedelijk?

Johan Cruijff Arena: Onveilig Of Gemoedelijk?

Uit cijfers die EenVandaag mocht inzien, blijkt dat bij thuiswedstrijden van Ajax meer geknokt wordt dan bij wedstrijden van andere eredivisieclubs. Ajax herkent zich niet in de getallen.

ZUIDOOST – Nieuwsprogramma EenVandaag kreeg van de politie inzage in de cijfers over de afgelopen vier voetbalseizoenen. In die tijd werden bij 38 eredivisiewedstrijden van de Amsterdammers geweldsincidenten (vechtpartijen en mishandelingen) gemeld door de politie. Fors meer dan bij de andere eredivisieclubs. Op de tweede plaats staat Willem II, met 22 geweldsincidenten rondom thuiswedstrijden. SC Heerenveen staat op de derde plaats met 19 meldingen van fysiek geweld. Is de Johan Cruijff Arena onveilig?

Opstootjes

Een woordvoerder van Ajax zei tegen een verslaggever van het tv-programma dat de club zich niet herkent in de cijfers. ,,Wij denken dat onze consequente mate van registratie, in combinatie met het hogere toeschouwersaantal ten opzichte van alle andere clubs, een wat vertekend beeld geeft.’’ Volgens Ajax worden “alle ‘opstootjes’ geregistreerd als mishandeling of vechtpartij. Het zijn in nagenoeg alle gevallen onderlinge incidenten die niets te maken hebben met de supporters van de tegenstander.”

Interpretatieverschillen

Een woordvoerder van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme zegt dat de cijfers, ondanks mogelijke ‘interpretatieverschillen’ tussen regionale politie-eenheden wel een goed beeld geven. De afspraken over de wijze waarop incidenten worden geregistreerd zijn landelijk gemaakt en gelden voor alle eenheden. Tegen Het Parool zei de Amsterdamse politie: ,,We zitten er strak bovenop. Er wordt streng geregistreerd. Het gaat er bij thuiswedstrijden van Ajax gemoedelijk en rustig aan toe.” Opmerkelijk: Bij aartsrivaal Feyenoord werden er in deze periode ‘slechts’ 7 geweldsincidenten gemeld. Dat is zelfs minder dan de 14 van stadsgenoot Excelsior over dezelfde periode.

Back To Top
×Close search
Zoeken