skip to Main Content

Hypermodern trainingscentrum voor UMC

Het lijkt sciencefiction, maar het is realiteit. In het nieuwe Amsterdam Skills Centre in Zuidoost oefenen chirurgen op operatierobots.

ZUIDOOST – Op 4 februari openden Amsterdam UMC en medisch technologiebedrijf Stryker het Amsterdam Skills Centre (ASC) aan de Tafelbergweg. Volgens de site van het ziekenhuis worden hier medisch specialisten uit de hele wereld opgeleid. Zij kunnen trainen in twaalf high tech operatiekamers, met onder meer operatierobots en virtual reality simulatoren. Chirurgen en andere snijdende specialisten leren en trainen hun hele leven door. Een deel van hun opleiding en bijscholing vindt nu plaats tijdens hun reguliere werk (‘on the job’), maar dat kost veel tijd. Er zijn maar een paar patiënten per keer in te plannen en dat terwijl een specialist veel moet oefenen. In het ASC kunnen zij ‘off the job’ leren met oefenmateriaal, virtuele omgevingen en weefsel van overledenen. Doordat zij vaker, sneller en efficiënter kunnen oefenen, zijn vaardigheden sneller aangeleerd. Dit verkort de opleidingsduur van snijdend specialisten en verbetert de patiëntveiligheid.

Mobiel

In de toekomst wil het ASC cursussen opzetten voor laag- en middeninkomenslanden, waar toegang tot goed medisch onderwijs nog minimaal is. Het ASC wil daarvoor een betaalbare en mobiele leeromgeving creëren die overal ter wereld gebruikt kan worden. De oprichting van het ASC is een van de eerste grote initiatieven van het Amsterdam UMC, het ziekenhuis dat vorig jaar ontstond uit een fusie tussen het AMC en VUmc.

Back To Top
Zoeken