skip to Main Content

Haven-Stad slaat vleugels uit in Noord

Het Cornelis Douwesterrein Wordt één Van De Gebieden Waar Haven-Stad Verrijst.

Duizenden woningen en arbeidsplaatsen moeten verrijzen in Haven-Stad, dat deels gebouwd gaat worden in Noord. Wat staat er in dit stadsdeel allemaal te gebeuren?

NOORD – Het aantal inwoners van Amsterdam blijft toenemen. Al die nieuwkomers moeten ook een plek hebben om te wonen en te werken. Daarvoor is Haven-Stad bedacht. Deze enorme wijk wordt gebouwd in het huidig industriegebied tussen Sloterdijk, het Westerpark, op het Cornelis Douwesterrein en de Noorder IJ-plas. Er komt plek voor zeventigduizend woningen met voorzieningen en 58.000 arbeidsplaatsen. Maar autoliefhebbers kunnen bij elders gaan wonen of hun auto gaan delen, want voor vijf huishoudens is er slechts één parkeerplek.

Twaalf deelgebieden

Haven-Stad bestaat uit twaalf deelgebieden, waarvan er vier in Noord liggen. Dat zijn de Noorder IJ-plas  dat als stadspark de verbindende schakel zal vormen tussen Amsterdam, Zaanstad en Oostzaan; de Melkweg Oostzanerwerf dat een sport- of werkbestemming krijgt; en twee delen van het Cornelis Douwesterrein op de Noordelijke IJ-oever waar woningen zullen komen. Wat er met de bestaande voorzieningen of sportvelden gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. De ontwikkeling van delen van het gebied is al begonnen en gaat ongeveer 35 jaar duren.

Grote lijnen

In Sloterdijk Centrum zijn al woningen opgeleverd en de komende jaren komen daar nog eens 1.500 bij. Nog lang niet alles is vastgelegd. Daarom is het integraal raamwerk vrijgegeven. Hierin staat in grote lijnen aangegeven wat er in welk gebied gaat gebeuren. De inwoners van Amsterdam mogen daar hun mening over geven. Er worden ook informatiebijeenkomsten op 17 en 18 mei gehouden. Benieuwd naar het raamwerk, of wil je meer informatie? Kijk op Amsterdam.nl/havenstad.

(Foto: Stadsarchief Amsterdam / Doriann Kransberg)

Lees ook:

Ransdorp in beroering door nieuwbouw school

Back To Top
Zoeken