skip to Main Content

Geschiedenis Loosduinen komt tot leven

De Burgemeester In De Burgemeestersbuurt In Loosduinen.

In het Haagse stadsdeel Loosduinen zijn drie kopgevels aan de Burgemeester van de Driesstraat voorzien van foto’s uit het verleden. Dit project heeft veel losgemaakt in de Burgemeestersbuurt.

DEN HAAG – Er zijn voor het fotoproject over Loosduinen veel foto’s uit vervlogen tijden aangeleverd door bewoners. Hiervan is een fotoboekje gemaakt. Het eerste exemplaar heeft burgemeester Van Zanen overhandigd aan de Loosduinse bewoner Arie Dirkzwager. Die laatste heeft meegewerkt aan het project. Nog geen honderd jaar geleden was Loosduinen een zelfstandige gemeente. Oorspronkelijk vielen ook de dorpen Kwintsheul en Poeldijk onder de gemeente Loosduinen. Na een grenscorrectie zijn deze dorpen in 1817 geannexeerd door de gemeente Monster. Uiteindelijk werd in 1923 het voormalige Westlandse tuindersdorp op zijn beurt aan Den Haag toegevoegd. Het oude Loosduinen is in de loop der jaren nagenoeg verloren gegaan. Denk aan de groenteveiling, e verffabriek en het complex van Vredestein. Het gemeentehuis werd in 1970 afgebroken. In de jaren zestig en zeventig is het oude centrum nagenoeg met de grond gelijk gemaakt. Het fotoboek beschrijft een uniek stuk geschiedenis, een boek vol herinneringen uit een bijzonder stukje van de stad. De buurt zit vol verhalen die de bewoners graag willen delen.

Herinneringen
,,Een buurt bestaat niet alleen uit stenen, het zijn de mensen, de buurtbewoners die kleur geven aan de buurt en samen herinneringen bouwen”, laat Van Zanen weten. ,,In het fotoboek kijken we terug op bijzondere en soms ook ontroerende herinneringen.” Het fotoproject is ontstaan uit een samenwerking van het stadsdeelkantoor Loosduinen, KijkLab en woningcoöperaties Vestia, Staedion, en Haag Wonen. Aanleiding van deze samenwerking waren signalen van de bewoners van de Burgemeestersbuurt over onder andere het onderlinge contact en achterstallig onderhoud.

(Foto: Martijn Beekman)
Back To Top
Zoeken