skip to Main Content

Gemeente wil drukte Damstraatjes te lijf gaan 

De Damstraatjes (Damstraat en Nieuwe Hoogstraat) zijn altijd superdruk. De gemeente wil maatregelen nemen om de chaos tegen te gaan. 

CENTRUM – Een fietsbel is een noodzakelijk accessoire voor iedereen die fietst over de Damstraat en de Nieuwe Hoogstraat. Je moet namelijk hard bellen om te voorkomen dat er voetgangers (vaak toeristen) onder de fiets komen. Of fietsers staan midden op het drukste fietspad stil om op hun gemak op hun telefoon te kijken hoe ze van A naar B moeten komen. En dan persen zich nog vaak (fiets) taxi’s, laad- en losverkeer, veegwagens van de gemeente en gewone auto’s zich door de smalle straatjes. Dat terwijl de straten, ook wel de Damstraatjes geheten, een van de drukst befietste routes door de stad is voor forenzen die van West naar Oost moeten. Fietsers en voetgangers zitten elkaar dus kortom regelmatig in de weg. De gemeente wil op een inloopbijeenkomst op 22 mei met bewoners in gesprek gaan over hoe deze drukte en stress onder voetgangers en fietsers het hoofd te bieden. De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de beleving van fietsers en voetgangers in de Damstraatjes, hoe ze zich gedragen en hoe ze gebruik maken van de straten. Ook is gekeken naar waar problemen zich voordoen. Er is ook een enquête gehouden onder gebruikers van de straten. Verkeerstellingen en camera-analyses moesten ook vaak nogal chaotische situatie in de straten. Hierbij is ook naar laden en lossen, afval en fietsparkeren gekeken. 

Binnenlopen
De gemeente presenteert op deze bijeenkomst een aantal maatregelen die de drukte en stress van voetgangers en fietsers moeten verlichten. Tijdens de bijeenkomst mogen de omwonenden hun mening geven over deze maatregelen. De bijeenkomst is op woensdag 22 mei tussen 19.30 en 21.30 uur. Locatie: Leger des Heils, Oudezijds Achterburgwal 45. Belangstellenden kunnen op woensdagavond gewoon binnenlopen. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar a.kemnaad@amsterdam.nl. 

Back To Top
Zoeken