skip to Main Content

Erkenning voor geestelijk vader Bijlmer

Een deel van de Bijlmer is uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. Dit is een postuum eerbetoon aan bouwmeester Siegfried Nassuth.

ZUIDOOST – Onlangs werd gevierd dat de gemeenteraad het gebied Bijlmermuseum heeft aangewezen als beschermd stadsgezicht. De bescherming betreft het stuk tussen de metrostations Ganzenhoef en Kraaiennest. Daan Dekker, schrijver van de biografie over Siegfried Nassuth, geestelijk vader van de Bijlmer, ziet dit ‘als een vorm van genoegdoening, ‘ook voor Nassuth en zijn team’. Tegen Het Parool zei hij: ,,De mislukking van de Bijlmer is voor een belangrijk deel op het conto van de ontwerpers geschreven. Ongetwijfeld hebben zij ook fouten gemaakt, maar er zijn nog veel meer oorzaken aan te wijzen. Je merkt dat er langzamerhand meer ruimte ontstaat voor nuance. Voor het besef dat het oorspronkelijk ontwerp misschien wel beter is dan we lang hebben gedacht.”

Levenswerk
Volgens Dekker trokken de eerste bewoners van De Bijlmer eind jaren zestig in ‘een revolutionaire wijk’. Dat kwam door de vorm van de flats (honingraat), de verhoogde metro, het vele groen en de grootte van de woningen. ,, Ze waren volgens mij 120 of 130 vierkante meter groot. Dat was echt ongekend voor die tijd.” In 1981 ging de stedenbouwkundige met pensioen. Pas in 1998 kreeg hij de eerste erkenning voor zijn levenswerk: de oeuvreprijs van het Fonds voor de Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunde. Nassuth overleed in 2005.

Back To Top
Zoeken