skip to Main Content

Antiliaanse verzetsheld wordt geëerd met brug

George Maduro

De gemeente eerst de Antilliaanse verzetsheld George Maduro met een brug. Binnenkort krijgt brug 1036 aan de Karspeldreef een de naam George Madurobrug.

De op Curaçao geboren Maduro had een heldenrol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo heroverde hij in de Meidagen van 1940 een villa in Leidschendam op Duitse parachutisten. Al In 1952 werd al miniatuurpark Madurodam in Den Haag naar hem vernoemd.

Profor

Het initiatief  voor de brug komt van hulpverleningsorganisatie Stichting ProFor, die zich inzet voor etnische minderheden.

,,We dachten er al langer aan en hebben op een gegeven moment de stoute schoenen aangetrokken’, zegt Lucia Martis van ProFor tegen AT5. ,,We hebben de gemeente gevraagd de brug te vernoemen.”

Maduro, die van Joodse afkomst was,  haalde het einde van de oorlog niet. Toen hij tijdens de oorlog probeerde te vluchten werd hij verraden en in België opgepakt. Uiteindelijk zou hij in 1945 in Dachau sterven aan vlektyfus.

Volgens Lucia Martis van ProFor is het niet gek dat de brug juist in de Bijlmermeer staat. ,,Doordat hij op Curaçao is geboren, is dit een uitstekende locatie.”

Het is nog niet bekend wanneer de brug officieel wordt omgedoopt.

Back To Top
Zoeken