skip to Main Content

Eeuwige rust in De Nieuwe Noorder

Straks Eeuwige Grafrust In Noord.

Om tegemoet te komen aan de wens naar een graf voor onbetaalde tijd, wil de gemeente dit in De Nieuwe Noorder mogelijk maken… Eeuwige grafrust in Noord.

NOORD – De roep om ‘eeuwige grafrust’ is het afgelopen jaar, sinds de corona-uitbraak, groter geworden. Met eeuwige grafrust wordt een graf voor onbepaalde tijd bedoeld; dat het graf niet wordt geruimd zolang de begraafplaats bestaat. Op de gemeentelijke begraafplaatsen in. Amsterdam geldt nu een maximumtermijn van vijftig jaar waarin een graf bezet kan worden. Deze termijn kan na het verlopen wel verlengd worden. Vooral Nederlanders met een migratieachtergrond vinden een graf voor onbepaalde tijd belangrijk, maar door de reisbeperkingen konden ze hun overleden geliefde begraven in het land van herkomst, waar eeuwige grafrust wel gebruikelijk is. De gemeente maakt dat nu ook mogelijk op de gemeentelijke begraafplaatsen De Nieuwe Ooster en De Nieuwe Noorder. De nabestaanden zijn in de eerste instantie verantwoordelijk voor het onderhoud. Als die er niet meer zijn, dan wordt de grafsteen verwijderd. Maar het graf niet. Aan een graf voor onbepaalde tijd hangt wel een prijskaartje.

Pijn en verdriet

Het tarief op De Nieuwe Noorder bedraagt €13.090. Op De Nieuwe Ooster is dat tussen de €12.940 en €17.940, afhankelijk van de grootte van het graf. Voor de tarieven zijn twee keer vijftig jaar grafrechten als uitgangspunt genomen. Wethouder Marieke van Doorninck liet weten dat de gemeente wil voldoen aan de uiteenlopende wensen van deze tijd. ,,Uit gesprekken met diverse religieuze en niet-religieuze gemeenschappen is gebleken dat er veel pijn en verdriet is omdat men zijn of haar dierbaren niet altijd op de gewenste manier kan begraven.” Overigens moet eerst artikel 8 van de Beheersverordening en de tarieven in de Heffingsverordening worden aangepast. 26 mei 2021 zal de gemeenteraad hierover besluiten.

(Foto: Flickr / Marco Verch)

Lees ook:

Flora 4 Life blijft zich inzetten!

Back To Top
Zoeken