skip to Main Content

,,Ooievaar wil geen paal, maar Haags penthouse”

Het Ringen Gebeurt Als De Ooievaars Vier Tot Vijf Weken Oud Zijn.

De ooievaar prijkt al sinds jaar en dag in Haagse stadswapen. Maar de ooievaar verblijft ook graag in de stad. De gemeente blijft deze unieke vogels monitoren… 

DEN HAAG – De ooievaar woont graag in Den Haag. Om de levensloop van de ooievaar beter te kunnen volgen, zijn de Haagse Vogelbescherming en de gemeente een aantal jaar geleden begonnen met het ringen van jonge ooievaars. Dat is nog best lastig als je ziet hoe hoog ze hun nesten bouwen. Gelukkig zijn er in Den Haag enthousiaste vrijwilligers die deze uitdaging aangaan. Caroline Walta is een van hen. Ze staat regelmatig op een dak, een hoogwerker of brandweerwagen om de jonge ooievaars op te halen en op een veilige plek beneden te ringen. De daken van de flats aan Suzannaland en Smaragdhorst in Mariahoeve zijn geliefd. Ook staan er speciale nestpalen in de weilanden bij Mariahoeve, maar daar maken de ooievaars bijna geen gebruik van. ,,De ooievaars zoeken toch hun eigen plekje. Ze willen geen paal, maar een penthouse” zegt Caroline.

Veilige plek

Om bij de nesten te komen moeten de vrijwilligers vaak heel wat toeren uithalen. Caroline: ,,Omdat het wel veilig moet blijven, maak ik vaak gebruik van een collega-vrijwilliger die professioneel klimmer is. Maar ook hoogwerkers of zelfs brandweerwagens worden wel eens ingezet.” Het ringen gebeurt als de ooievaars vier tot vijf weken oud zijn. Dan kunnen ze nog niet wegvliegen en zijn de pootjes groot genoeg. Degene die bij het nest komt, zet de jonge ooievaars in een speciale tas en neemt deze mee naar het dak of een andere veilige plek in de buurt van het nest.

Stressvol

Caroline: ,,Hier meten en wegen we de vogels en brengen we het ringetje aan. Dit duurt hooguit tien minuten. Dan gaan ze weer in de tas en terug naar het nest. Dit klinkt best stressvol voor de vogels, maar na honderd jaar onderzoek weten we dat we de vogels hier echt geen kwaad mee doen. En het levert ons een hoop nuttige informatie op.”

(Foto: Gera Nieland)

Lees ook:

Verruiming mogelijkheden bij Haagse bibliotheken

Back To Top
Zoeken