skip to Main Content

Leidseplein fietsvrij 

De gemeente wil geen fietsen meer op het Leidseplein. Er zijn gelukkig alternatieven. 

De fiets neerzetten op het Leidseplein zoals op deze foto te zien is, gaat niet meer. De gemeente wil de openbare ruimte rond het plein toegankelijk houden en fietsen passen nu eenmaal niet in dat ideaalplaatje. Fietsparkeren mag dus alleen maar in stallingen, rekken of vakken. Fietsen mogen daar maximaal veertien dagen blijven staan. 

Gele labels
Zogenaamde fietscoaches geven met gele labels aan welke fietsen fout zijn geparkeerd. Deze zijn bedoeld als ‘vriendelijke waarschuwing’. De fiets staat weliswaar fout, maar op het kaartje staat hoe je wel goed parkeren kunt. Handhavers –dat zijn geen fietscoaches- gebruiken rode stickers met een datum erop. Wil je niet dat handhavers je fiets verwijderen? Knap de fiets op, gebruik hem of haal hem weg want je hebt grote kans dat de fiets naar verloop van tijd als fietswrak aangezien wordt. Die mogen van de gemeente meteen verwijderd worden. Wie foutparkeert, vindt zijn of haar fiets (hopelijk) terug in het fietsdepot in het Havengebied. 

Grote stalling
Stallingen zijn er wel rond het Leidseplein, bijvoorbeeld naast Paradiso, op dekschuiten aan de Zieseniskade en Lijnbaansgracht en in vakken of rekken aan de rand van het plein. Voorbeelden daarvan: voor de Apple Store of voor het Americain Hotel. Voor de toekomst bouwt de gemeente een grote stalling onder het Kleine Gartmanplantsoen. Deze moet begin 2021 klaar zijn. 

Back To Top
Zoeken