skip to Main Content

Zuidoost: klusser wordt huisjesmelker 

Amsterdamse woningeigenaren timmeren, graven en bouwen alsof het een lieve lust is. Alles voor die extra vierkante meters die voor woongenot en een aantrekkelijk rendement zorgen. Ook in Zuidoost willen eigenaren geld verdienen met hun woning, maar anders dan elders in de stad…

ZUIDOOST  ,,We zien dat woningen worden opgekocht, opgeknapt en uitgebreid voor doorverkoop of verhuur,” merkte een boze inwoner van de binnenring onlangs op. Maar wie denkt dat de (ver)bouwwoede beperkt blijft tot de oude stadsdelen, heeft het mis. Ook in Zuidoost worden de vierkante meters in hoog tempo meer waard. De appartementen in klusflat Kleiburg werden vier jaar geleden verkocht tegen weggeefprijzen: vanaf €68.750 voor 59 vierkante meter tot €144.750 voor 133 vierkante meter. Inmiddels wordt er voor een appartement 68 vierkante meter €225.000  gevraagd en voor 100 vierkante meter €295.000. Ook worden woningen opgedeeld in kamers en, al dan niet illegaal, onderverhuurd. Een maandelijkse huuropbrengst van €2.000 is aantrekkelijk, voor woningen die voor €1.000 per vierkante meter werden verkocht. In de oude stadswijken binnen de ring A10 klagen bewoners dat de (ver)bouwwoede hun woonomgeving aantast. Eigenaren die de waarde van hun pand willen verhogen, timmeren, boren en zagen dat het een lieve lust is. De buren betalen de prijs vanwege verzakkingen, scheuren, wateroverlast, verlies van groen in binnentuinen en bouwoverlast. Serres, souterrains, extra verdiepingen, dakterrassen kelders, uitbouwen in de tuin, alles lijkt geoorloofd zolang het maar extra vierkante meters oplevert, want dat is een investering die met de huidige huizengekte loont. In Zuidoost wordt eveneens geld verdient met vierkante meters, maar dat gebeurt vooral door het creëren van meer kamers in de bestaande woningruimte. 

Op gespannen voet
Hoewel de situatie in Zuidoost vooralsnog anders is dan die van de oude Amsterdamse stadswijken, staan ook hier bewoners op die vrezen dat de hebzucht van sommigen ten koste gaat van het woongenot van anderen. Eén bezorgde bewoner liet weten: ,,Massale kamerverhuur leidt tot prijsopdrijving, overlast en andere ongewenste ontwikkelingen.” Het stadsdeelbestuur vindt dat ook. Het vindt dat het splitsen en verhuren van kamers op gespannen voet staat met de uitgangspunten van Kleiburg dat de bewoners samen de leefbaarheid en woonkwaliteit in het gebied te verbeteren.  

 

Back To Top
Zoeken