skip to Main Content

Zuidoost aan kop met scheiden

In Nederland eindigen veel huwelijken in een scheiding. Uit recent onderzoek blijkt dat van de twintig Amsterdamse buurten met het hoogste percentage gescheiden inwoners er vijftien in Zuidoost zitten.

ZUIDOOST – Bij mediation lossen partijen onder begeleiding een conflict op. Je ziet deze vorm van conflictoplossing vaak bij echtscheidingen. Mediators zijn dan ook goed op de hoogte van trends op dit gebied. Onlangs kwam Gecertificeerde Mediators (GM), de landelijke organisatie voor mediation, met een opmerkelijke conclusie: in Amsterdam wonen gescheiden mensen vaak in Zuidoost. Tijdens onderzoek naar het percentage gescheiden inwoners in Nederlandse buurten bleek dat van de twintig Amsterdamse buurten met het hoogste scheidingspercentage er vijftien in Zuidoost zitten. In de buurten Bijlmermuseum Noord en Holendrecht West is dit percentage zelfs zo hoog dat deze in de landelijke top 10 staan van buurten met het hoogste scheidingspercentage. GM baseert deze conclusie op landelijke CBS-data van buurten met vijfhonderd inwoners of meer.

Hoogbouw

In de buurten Bijlmermuseum Noord (23 procent) en Holendrecht West (21,9 procent) heeft ruim één op de vijf van de bewoners een echtscheiding achter de rug. In een gemiddelde buurt in Nederland ligt dit percentage op ‘slechts’ 9,2 procent. Het valt op dat mensen die een echtscheiding achter de rug hebben, vooral uitwijken naar buurten met veel hoogbouw. De tien buurten met het hoogste percentage gescheiden inwoners bestaan namelijk vooral uit flats, galerij-, portiek-, beneden- en bovenwoningen. Het NDSM-terrein in Noord, waar veel studenten wonen, heeft het laagste scheidingspercentage van de stad: 0,4 procent.

Brunssum

Op landelijk niveau ligt het percentage gescheiden inwoners het hoogst in de wijk Lemmender in Brunssum (ruim 25 procent). Buurten met een hoog percentage gescheiden inwoners zijn ook te vinden in Venlo, Capelle aan den IJssel, Den Helder en Leeuwarden.

Back To Top
Zoeken