skip to Main Content

Zuidasdok 100 miljoen duurder  

Het project Zuidasdok gaat niet alleen langer duren, het valt ook nog eens 100 miljoen duurder uit.  

Dat schrijft minister Cora van den Nieuwenhuizen van Infrastructuur aan de Tweede Kamer. Het project zou nu 1,7 miljard euro gaan kosten. Het Financieele Dagblad spreekt al van het ‘zoveelste rampdossier van Rijkswaterstaat’.  

Versoberen
De minister gaat nu kijken hoe ze het project kan versoberen. Al eerder werd bekend dat de ontwerpfase van het project langer ging duren door spanningen tussen bouwer en opdrachtgever. De zogenaamde herijkingsfase duurt langer dan gepland en bovendien is het project meer complex en risicovol te zijn dan in eerste instantie was bedacht. Bij Zuidasdok is het de bedoeling dat een deel van de ring A10 Zuid onder de grond verdwijnt. Het spoor wordt verbreed en Station Zuid wordt vernieuwd. Er is al begonnen met de bouw. Op dit moment gaat bijvoorbeeld de Ring A10 tijdens de weekenden dicht om dit voor elkaar te krijgen.  

Zorgelijk
Er is dus geen weg meer terug. Ook twijfelen volgens de minister de opdrachtgevers (provincie, Vervoerregio Amsterdam en de gemeente) niet aan de noodzaak van het project. Maar de situatie is zorgelijk. Er is momenteel intensief overleg tussen de partijen om de situatie te bespreken in deze zogenaamde herijkingsfase. Hoe het verder gaat, wordt rond de zomer duidelijk. De Zuidasdok zou in 2028 klaar zou zijn, het is nog maar de vraag of dat gehaald wordt. 

Back To Top
Zoeken