skip to Main Content

Zoveel nieuwe huizen in Noord!  

Waar je ook kijkt in Noord, overal zie je hijskranenDit jaar start met de bouw van 8.639 woningen in Amsterdam. Van dit recordaantal komt het gros in ons stadsdeel. 

NOORD – Het is alsof de hele wereld in Amsterdam wil wonen. Om aan de vraag naar woonruimte te voldoen, is in 2018 begonnen met de bouw van 7.264 woningen. Dit jaar zijn er 8.639 woningen in aanbouw genomen. Volgens de gemeente heeft de teller nog nooit zo hoog gestaan. Tel je er het aantal tijdelijke woningen bij op, dan komt het totaal op 9.890 woningen. Het gros hiervan, 4.371 in totaal, betreft dure huur- en koopwoningen. Meer dan een derde valt onder sociale huur: 3.116. Ongeveer dertien procent (1.152 woningen) betreft middeldure huur. De bouwplannen waren al ontwikkeld voordat het huidige college aantrad. Voor de komende jaren wil de gemeente nog meer de nadruk leggen op bouw van sociale en middeldure huurwoningen. Van alle woningen die dit jaar in aanbouw zijn genomen, komen de meeste in Noord: 2.709. Ongeveer een derde hiervan is koop en nog eens een derde sociale huur. Vooral op de IJoevers, de voormalige NDSM-werf, Overhoeks en Buiksloterham wordt flink gebouwd. Op facebookpagina Amsterdam Noord in het nieuws uiten bewoners hun ongenoegen. Ze zien het niet zitten dat er zoveel wordt gebouwd: ,,Ooit was het hier groen en waren er dieren.”

Yuppengebied
Ook het type woningen roept bij sommige bewoners weerstand op. Ze pleiten onder andere voor meer sociale huur en betaalbare koopwoningen voor starters. Iemand constateert dat het karakter van Noord verandert: ,,We zijn het nieuwe yuppengebied, omdat zij het centrum te duur vinden.” Een dag later was er in deze facebook-community weer commotie, ditmaal over een voormalig vissershuisje dat op Funda voor €3.900 per maand te huur werd aangeboden. Dit pandje van 170 m² ligt aan de Nieuwendammerdijk. Een Noorderling: ,,De gekte in Noord kent geen grenzen meer.”  

 

Back To Top
Zoeken