skip to Main Content

Zonnepanelen op het dak van de Gaasperdammertunnel

ZUIDOOST – Het dak van de tunnel in Gaasperdam krijgt ruim vijfduizend zonnepanelen. De Gaasperdammertunnel is de drie kilometer lange landtunnel tussen de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en rivier de Gaasp. De zonnepanelen moeten bijna twee gigawattuur aan energie per jaar produceren.

De zonnepanelen zijn onderdeel van een energiebesparend plan. Andere onderdelen van dit plan zijn ledverlichting en lichtgekleurd asfalt.

De zonnepanelen moeten de tunnel energie leveren om de verlichting dag en nacht te laten branden, maar bijvoorbeeld ook om de verkeersmanagementsystemen te laten draaien. Naar verwachting zullen alle zonnepanelen half oktober geplaatst zijn. Er wordt al vijf jaar gewerkt aan de bouw van de tunnel.

Langste landtunnel
De Gaasperdammertunnel is de langste landtunnel van Nederland, het is met vijf buizen en elf rijstroken ook één van de breedste. Met deze tunnel moet de wegcapaciteit toenemen en tegelijkertijd de leefbaarheid voor omwonenden worden vergroot. Op het tunneldak komt namelijk een heus openbaar park dat voor bewoners de verbinding vormt tussen de wijken Bijlmermeer en Gaasperdam; deze werden voorheen gescheiden door de A9. Ook zal het verkeerslawaai voor buurtbewoners sterk afnemen zodra de tunnel volledig operatief is. De eerste rijstroken van de Gaasperdammertunnel werden eerder deze zomer geopend door
minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer). 

Back To Top
Zoeken