skip to Main Content

Zonnepanelen op dak van De Apollo

Wie graag duurzame energie wil, maar geen dak heeft, kan in Zuid terecht bij de coöperatie Zuiderlicht. Bewoners kunnen hen geld lenen voor het opwekken van zonne-energie.

ZUID – Op het dak van vmbo-school De Apollo in Buitenveldert liggen sinds kort 202 zonnepanelen. Het geld voor de panelen is bijeengebracht door omwonenden, leerkrachten, ouders, leerlingen en leden van Zuiderlicht. Dat is een energiecoöperatie die vanuit Amsterdam-Zuid zorgt voor wind- en zonne-energie op verschillende plekken in Amsterdam. De realisatie van de zonnepanelen op het schooldak was in een wip gebeurd. Binnen 24 uur na het uitsturen van een mail was de financiering rond, aldus Zuiderlicht. Desondanks kunnen buurtbewoners toch nog meedoen aan het project. Het was namelijk de bedoeling dat een derde van de panelen gefinancierd zou worden en de rest betaald via een lening uit het Amsterdamse Duurzaamheidsfonds. Maar des te meer deelnemers er zijn in de buurt, des te minder geld er geleend hoeft te worden. Het geld van het Duurzaamheidsfonds wordt doorgeschoven naar minder ‘bezielde daken’, zoals die van loodsen op bedrijventerreinen. Deelnemers aan Zuiderlicht kunnen voor € 250 investeren in het duurzame energiebedrijf. Ze krijgen een jaarlijks rente van tussen de twee en vijf procent. Na tien jaar krijgen de deelnemers hun geld uit de panelen terug. De Apollo gebruikt de zonnepanelen ook als lesmateriaal. Leerlingen kunnen dagelijks zien hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken. Ook ontdekken ze hoe zonnepanelen werken.

Geen dak

Zuiderlicht is bezig met projecten waarbij bewoners die geen geschikt dak hebben, toch gebruik kunnen maken van zonnepanelen. Daarvoor moeten ze wel in de buurt wonen van het dak waar de panelen zijn geplaatst. Zuiderlicht zoekt hiervoor nog geschikte daken, met name in Zuid. Zuiderlicht realiseerde toe nu toe: zonnepanelen op daken van de R.K. Begraafplaats Buitenveldert, voetbalvereniging Arsenal en tennisvereniging Joy. In Zuid komt er ook binnenkort op de Geert Grooteschool 2 een zonnedak.

Back To Top
Zoeken