skip to Main Content

Zó (on)veilig is de Spinozacampus 

Het stadsbestuur liet onlangs weten dat er vorig jaar 53 incidenten zijn geweest op de Spinozacampus in Zuidoost. De grote vraag: wat is er gedaan om de veiligheid van de studenten te waarborgen? 

ZUIDOOST  Naar aanleiding van de berichtgeving van AT5 over de gevoelens van onveiligheid bij studenten op de Spinozacampus, stelden diverse raadsleden vragen, onder wie Diederik Boomsma (CDA). Het stadsbestuur liet weten dat de politie vorig jaar in totaal 53 meldingen heeft gekregen over incidenten aldaar: veertien fietsdiefstallen, zeven mishandelingen, zes bedreigingen, vijf diefstallen uit een auto, vijf inbraken, vijf vermogensdelictenvijf vernielingen, twee keer drugshandel, twee straatroven, één autodiefstal en nog één ‘overige diefstal’.  

Cameratoezicht
Uit een artikel van AT5 blijkt dat de studenten cameratoezicht rondom hun complex wilden, maar dat de verhuurder dit niet zag zitten. Het stadsbestuur begreep die beslissing. In vergelijking met andere plekken in de omgeving zou er namelijk geen sprake zijn van ‘een uitzonderlijke situatie’. Boomsma vroeg waarom er destijds bij de campus aan de Wenckebachweg in Oost wél direct cameratoezicht is geplaatst en in Zuidoost niet. Volgens het stadsbestuur zat het veiligheidsprobleem in Oost niet in het complex zelf of in de directe omgeving, maar in de fietspaden eromheen. ,,Bij de Spinozacampus is de openbare ruimte volledig en veilig ingerichtHet veiligheidsprobleem zit meer bij de toegangsdeuren en de ingangen van het washok en de fietsenstalling. Dat zijn locaties die met particulier gevelcameratoezicht kunnen worden aangepakt. 

Beveiligers
Het stadsbestuur meldt dat de situatie op de Spinozacampus inmiddels opnieuw is bekeken en dat er maatregelen zijn getroffen. Zo zijn sloten en verlichtingen gerepareerd en zijn er  beveiligers ingehuurd. ,, Er wordt onderzocht of gevelcameratoezicht nuttig en haalbaar is en hoe de levendigheid en daarmee de sociale controle rond het complex kan worden verbeterd.”  

Back To Top
Zoeken