skip to Main Content

Zo komt het V&D-gebouw eruit te zien

V&D zit al er een tijdje niet meer, maar het gebouw staat al behoorlijk lang in de steigers. Een kort overzicht van hoe de gebouwen van La Place en het voormalige warenhuis gaan worden.

CENTRUM – Wie over het Rokin of naar het einde van de Kalverstraat loopt, kan zien dat er enorm druk wordt verbouwd aan het gebouw. Dat wordt gedaan in opdracht van investeerder IEF Capital. Het gebouw bestaat eigenlijk uit vijf panden, die de afgelopen 100 jaar met elkaar zijn vergroeid. Nu krijgen de panden weer elk hun eigen karakter terug. Ze worden ‘ontkoppeld’ en elementen worden in oude luister hersteld. Zo komt er een vide met glazen overkapping en de voormalige erkers van het gebouw worden – net als vroeger – weer balkons. Het door Jan Caron in 1912 ontworpen warenhuis is heel bekend en een beschermd stadsgezicht. In het naastgelegen negentiende-eeuwse pand en de drie pakhuizen erachter kwam later restaurant La Place. Ook pikte het restaurant een stuk in van de Sint Jorissteeg die werd overkapt. Deze wordt na de verbouwing weer een doorgang tussen Rokin en Kalverstraat. Er komen ook nieuwe elementen aan de gebouwen…

Zoals het was

Aan de kant van de Kalverstraat komt een zogenaamde vliesgevel, met hoogwaardig isolerend glas. Onderin, op de begane grond en de eerste verdieping, komen winkels. Daarboven komen kantoren.  Het gebouw van La Place is compleet gesloopt en wordt exact opgebouwd zoals het was, compleet met alle details. Wie graag in het restaurant naast de V&D kwam, kan zijn hart ophalen, het komt op dezelfde plek terug.

Quote: ‘ De Sint Jorissteeg wordt teruggegeven aan de stad.’

Beeld inzetje: beeldbank gemeentearchief Amsterdam

Beeld overall: ABC Nova <komt nog>

Back To Top
Zoeken