skip to Main Content

Woningen in West zijn populair en peperduur

WEST – De huren van sociale huurwoningen gingen de afgelopen jaren in West harder omhoog dan elders in de stad. In het populaire stadsdeel was steeds minder ruimte voor mensen met een krappe beurs. De gemeente wil het tij keren.

De bewoners van West wisten het al. Tóch werd er vier jaar geleden geschokt gereageerd op het bericht van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties dat nieuwe huurders in West binnen een jaar gemiddeld €144 duurder uit waren voor hun sociale huurwoning. Een verhoging van 35 procent tegen 25 procent elders in de stad, deels veroorzaakt door stadsvernieuwing. Na renovatie of sloop-nieuwbouw gingen de huren omhoog. Ook de groeiende populariteit van West zet extra druk op het woningaanbod. Zo stond eind vorig jaar een ‘zelfstandig mini-appartement’ van acht vierkante meter te huur in Oud-West waarvoor €550 euro per maand moest worden betaald. De belangstelling voor West is zo groot dat particulieren hun sociale huurwoningen, zodra die vrijkomen, verkopen of verhuren tegen vrije sectorprijzen. Voor mensen die zijn aangewezen op een sociale huurwoning wordt het steeds lastiger om nog een woning te krijgen. Het betreft woningen met een huur van maximaal €710,68 per maand (prijspeil 2018). Uit het gemeentelijke rapport ‘Wonen in Amsterdam’ dat begin dit jaar werd gepubliceerd blijkt dat de kloof tussen sociale huur en de vrije sector aanzienlijk is. Gemiddeld betalen huurders in de vrije sector €1.160 per maand, de huur in het gereguleerde segment (sociale huur) is gemiddeld €489 per maand. Wie voor een sociale huurwoning in aanmerking wil komen, mag geen hoger belastbaar inkomen hebben dan €36.798 (prijspeil 2018) per jaar. Dit betreft het gezamenlijke inkomen van de hoofdbewoner en diens partner of medehuurder.

De gemeente zou graag zien dat 35 procent van de woningvoorraad sociale huur betreft, maar in Oud-West en De Baarsjes is dat vooralsnog 31 procent. Ook in Houthaven wordt die 35 procent straks niet gehaald. Houthaven krijgt in totaal 2.700 woningen, waarvan slechts 20 procent bestemd is voor sociale huur. In een poging de stad toegankelijk te houden voor mensen met een smallere beurs, maakte de gemeente afspraken met woningcorporaties en de huurdersvereniging. Burgemeester Halsema benadrukte onlangs ,,dat er geen sociale voorraad meer verkocht gaat worden en naar de vrije sector gaat.”

De gemeente streeft naar een productie van 2.500 sociale huurwoningen per jaar. Hoeveel van die woningen in West komen, is niet duidelijk. Maar de studenten die straks de 178 appartementen in de Van Hallstraat toegewezen krijgen, mogen in elk geval hun handen dichtknijpen.

Back To Top
Zoeken