skip to Main Content

West verruilt 8000 tegels voor groen 

West Verruilt 8000 Tegels Voor Groen 

Het stadsdeel wil in binnentuinen minder tegels en meer groen. Inmiddels zijn er in West meer dan achtduizend tegels ingewisseld voor bomen en planten. 

Amsterdam-West heeft met het project ‘Tegels eruit, groen erin!’ het afgelopen jaar veertien binnentuinen ‘vergroend’. In totaal heeft het stadsdeel 8.075 tegels verwijderd en ingewisseld voor gras of planten. Tijdens het project ‘Tegels eruit, groen erin!’ konden bewoners en organisaties hun tuin aanmelden voor de vergroening. De gemeente haalde de tegels gratis op, en bewoners kregen daar tuinaarde voor in de plaats. Uiteraard was dit kosteloosOp sommige plekken werden ook bomen geplant. Verder ontvingen bewoners deskundig advies en hulp bij de uitvoering. Ongeveer de helft van de ruim achtduizend tegels kon gelukkig opnieuw worden gebruikt.  

Beleeftuin
In de tuin van gezinsopvang HVO Querido – De Roggeveen maakten op deze manier 3.500 tegels plaats voor een groene beleeftuin. Stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel op de site van de gemeente: ,,Ik hoop dat veel Amsterdammers nu weten van dit fantastische project en dat meer mensen hun tuinen gaan vergroenen, want dat is hard nodig voor het klimaat en de biodiversiteit in West en de rest van de stad.” Het is bekend dat stadsdeel West een van de meest ‘versteende’ delen van de stad is. Met andere woorden: West is het minst groen. Doordat het steeds vaker harder gaat regenen, ontstaan daardoor problemen met de waterafvoer. Door tegels uit de grond te halen, kan water weer gemakkelijker de grond in zakken. 

Vogels
Tuinen die groen zijn, dragen bij aan een beter leefklimaat en verkoeling. Versteende stukken stad houden hitte namelijk langer vast dan delen die groen zijn. Daarnaast draagt meer groen bij aan een grotere biodiversiteit. Groen trekt bijvoorbeeld meer insecten en daardoor dus ook meer vogels aan. Wie ook zijn tuin wil vergroenen, kan zich aanmelden via tegelseruit.nl. Bewoners lezen er ook hoe ze de gratis tuinaarde, advies en bomen kunnen ontvangen. Ook zijn er informatieavonden. 

Back To Top
×Close search
Zoeken