skip to Main Content

Welke natuurstenen tegel krijgt station Zuid?

Welke Natuurstenen Tegel Krijgt Station Zuid?

Station Amsterdam Zuid wordt vernieuwd en krijgt ook nieuwe natuurstenen tegels. Er liggen drie vlakken met proeftegels die worden getest op slijtage en onderhoud.

ZUID De vernieuwing van station Amsterdam Zuid is in volle gang. Een belangrijk aspect daarvan zijn de vloertegels. Vanaf heden worden er drie soorten grijs natuursteen getest: voor de wanden het Chinese ‘Oriënt Blue’, voor de vloer de Spaanse ‘Azul Noche’ en als alternatief voor beide de Portugese ‘Negro Favaco’. Deze testfase is nodig om te zien hoe het materiaal het houdt onder dagelijks gebruik. Er zijn drie locaties waar nieuwe tegels zijn geplaatst: het perron, voor de ingang van het station op het Mahlerplein en in de huidige stationspassage. De ‘proefvlakken’ zijn circa drie bij vijf meter. Interdisciplinair coördinator bij Zuidasdok Anja Blechen zegt op zuidas.nl: ,,Zo kunnen we zien hoe de stenen zich gedragen op verschillende locaties. Over een tijdje hebben we dan echt een goed beeld hoe onze selectie zich houdt en kunnen we een weloverwogen keuze maken welke tegels we op de grond en wanden van de nieuwe reizigerstunnel plaatsen.”

Eerdere testen

Het is niet de eerste keer dat de soorten tegels zijn getest. Bij eerdere testen werd al gekeken hoe sterk het steen was en wat er gebeurde als er materiaal op terecht kwam dat vaak wordt gemorst. ,,Een belangrijke vereiste van ProRail is dat de steensoort zich makkelijk laat reinigen en dan test je dus met zaken die nogal eens gemorst worden in een station,” aldus Blechen op zuidas.nl.

(Foto: Stadsarchief Amsterdam / Eric Dix)

Lees ook…

Als vader of moeder kanker heeft gehad

Back To Top
×Close search
Zoeken