skip to Main Content

Wéér Iepenziekte in Vliegenbos

Bomen In Het Vliegenbos Zijn Geïnfecteerd Met De Iepenziekte.

31 bomen in het W.H. Vliegenbos zijn getroffen door de besmettelijke Iepenziekte. Deze ziekte zorgt ervoor dat de geïnfecteerde boom afsterft. Er zat niets anders op dan de bomen te kappen…

NOORD – Het W.H. Vliegenbos is opnieuw getroffen door de besmettelijke Iepenziekte. Vorig jaar was het ook al raak. De Iepenziekte wordt veroorzaakt door schimmels die in de houtvaten van een boom groeien. Deze schimmels activeren een tegenreactie van de boom, die de groei van de schimmels tegengaat maar tegelijkertijd de houtvaten verstopt. De takken verwelken en de boom sterft uiteindelijk in het geheel af. De besmetting kan via wortels of de Iepenspintkever plaatshebben. De kever kan de schimmel meedragen naar andere bomen. In het Vliegenbos is besmetting via de wortels aan de orde. De besmetting is afkomstig van bomen die vorig jaar ook besmet waren. Uit voorzorg ging een gemeentelijke medewerker langs bij mensen die aan de Nieuwendammerkade wonen om te vragen of er iepenhout met schors aanwezig was.

Verspreiding

De kever kan ook  in dood hout zitten. Mensen die dergelijk hout thuis hebben liggen, kunnen een mail sturen naar iepen@amsterdam.nl, dan haalt de gemeente het hout gratis op. Voor de 31 geïnfecteerde bomen is het einde verhaal, die zijn gekapt. Dit om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. In de strijd tegen die Iepenziekte wordt op 5 september een training gegeven. De cursusleider van die training vertelt hoe de Iepenziekte herkend kan worden. Meer informatie en aanmelden via stichtingwhvliegenbos@gmail.com.

(Foto: Stadsarchief Amsterdam / Eric Dix)

Lees ook…

Controles op wapenbezit in Noord

Back To Top
Zoeken