skip to Main Content

Wéér discussie over kunstwerk De Muur

Kunstwerk De Muur staat op instorten. Om ongelukken te voorkomen, heeft de gemeente een hek geplaatst. Een tijdelijke oplossing. Wat gebeurt er daarna?

Heeft het roodroze kunstwerk ‘De Muur’ van de vier jaar geleden overleden kunstenaar Alfred Eikelenboom nog toekomst? Bij inspectie bleek het monumentale kunstwerk aan de Meeuwenlaan te zijn aangevreten door roest. De gemeente erkent dat er fouten zijn gemaakt met reparaties waardoor het kunstwerk is aangetast. Om een onveilige situatie te voorkomen zijn tijdelijke maatregelen getroffen. Zo moet een hek het publiek op afstand houden en zijn scherpe randen en roestplekken afgedekt met stalen platen. Het kunstwerk maakt deel uit van de serie Utopische modellen en verwijst naar de saaie ‘blokkendoos-architectuur’ van de jaren tachtig. Veel omwonenden zijn al sinds de totstandkoming in 1987 niet erg enthousiast over het kunstwerk, dat de bijnaam ‘Klaagmuur’ kreeg.
Op facebookpagina Amsterdam Noord in het Nieuws roept iemand nu op om ‘massaal’ de gemeente te verzoeken ‘De Muur te laten afbreken’. Maar de gemeente lijkt liever in te willen zetten op ‘heruitvoering’ (het opnieuw laten maken); restauratie zou namelijk geen haalbare kaart zijn.

 

Back To Top
Zoeken