skip to Main Content

Wachten op nieuw Europaplein 

Het Europaplein tegenover de RAI was altijd een wat saai, weggedrukt stukje ‘niemandsland’. Dat kan beter en dat wordt het ook. Maar bewoners moeten wel geduld hebben… 

ZUID – De omgeving rond de RAI ontwikkelt zich razendsnel. Dankzij de metro is dit stukje Amsterdam een stuk levendiger geworden. En in de toekomst zal het hier alleen maar drukker worden. Denk alleen al aan het nieuwe, 91 meter hoge nhow-hotel dat begin volgend jaar zijn deuren zal openen. Maar niet alle veranderingen in de wijk gaan razendsnel. Zo zal de herinrichting van het Europaplein, tegenover de RAI tussen de Europaboulevard, de President Kennedylaan en de Rooseveltlaan, nog twee jaar op zich laten wachtenEerder dit jaar werden omwonenden en andere geïnteresseerden in de gelegenheid gesteld om wensen en ideeën aan te dragen. Daar hebben ruim honderd mensen gehoor aan gegeven. En ieder had zijn eigen wensen. Kinderen verheugen zich op een groene ruimte waar ze kunnen ravotten, voetballen en klimmen, terwijl ouderen zich uitspraken voor een ontmoetingsplek – mits dat niet leidt tot overlast door hangjongeren. Als de (groene) wensen gerealiseerd worden, dan zal dat betekenen dat circa de helft van de parkeerplaatsen op het plein verdwijnen. 

Ontwerp
Op basis van alle wensen wordt er een schetsontwerp voor het plein gemaakt dat eind 2019 zal worden gepresenteerd aan de omwonenden van het Europaplein. Daarna wordt het ontwerp verder uitgewerkt. Ook moet een omgevingsvergunning voor het kunstwerk Virtual Fountains worden aangevraagd en een verkeersbesluit voor het opheffen van parkeerplaatsen worden genomen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt pas in het voorjaar van 2021 gestart met de realisatie van het nieuwe plein.  

Back To Top
Zoeken