skip to Main Content

Voorkom natuurschade! Blijf op het juiste pad…

Voorkom Natuurschade! Blijf Op Het Juiste Pad…

Beheerders van Nationaal Park Zuid-Kennemerland constateren dat bezoekers lak hebben aan de regels en buiten de paden treden. Dat zorgt voor natuurschade. Een gedragscampagne moet dit veranderen.

HAARLEM – Het zal de bezoekers van Nationaal Park Zuid-Kennemerland zeker zijn opgevallen: de spandoeken bij de drukke entrees. De tekst op de spandoeken luidt: ‘Blijf jij op het pad? Dan blijf ik op mijn nest’. Gwen Pellinkhof, coördinator communicatie en educatie van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, legt uit: ,,We zijn blij dat veel bezoekers ons Nationaal Park weten te vinden voor een frisse neus, maar merken ook dat een gebrek aan kennis en bewustzijn leidt tot schade aan onze mooie natuur en dit baart ons zorgen.” De parkbeheerders hebben gemerkt dat met de toegenomen drukte, mede veroorzaakt door de coronabeperkingen, veel mensen buiten de gebaande paden te treden. Dit is voor alle dieren een probleem, maar tijdens het broedseizoen vooral voor vogels.

Onveilig

Gwen Pellinkhof: ,,Als broedvogels voortdurend gestoord worden door bezoekers kunnen zij het Nationaal Park als een onveilige broedplaats ervaren en er zelfs voor kiezen hier niet meer te broeden. Met als gevolg dat de vogels wegtrekken uit het Nationaal Park en het lange tijd kan duren voordat zij weer terugkomen, áls zij besluiten terug te keren.” Er is daarom een campagne gestart om mensen ertoe te bewegen vooral op paden te blijven.

(Foto: IVN Natuureducatie / Pernilla La Lau)

Lees ook:

Nieuw Boerhaave wordt 96 bomen fataal

Back To Top
×Close search
Zoeken