skip to Main Content

Voor het eerst komen alle Amsterdammers naar Kwaku 

De literflessen Parbo-bier uit het ijs zijn dit jaar bijna niet aan te slepen. Kwaku, een heerlijke verzamelplaats van muziek, dans en gezelligheid in het hart van Amsterdam-Zuidoost, is 43 jaar na de eerste editie in 1975 volwassen geworden. 

Schaafijs, barra, roti, bakkeljauw en kippeniertjes: dat is gebleven. Het is allemaal te vinden in het Nelson Mandelapark, het voormalige Bijlmerpark. ‘Als het eten goed is, dan viert de Surinaamse familie feest’, is het adagium.  En wat voor feest. Het eerste weekend van Kwaku Summer Festival was tropisch warm.  En er kon meteen een recordaantal bezoekers worden genoteerd: 23.700!

Ivette Forster, een van de mensen die een aantal jaren geleden de uitdaging aanging om Kwaku te professionaliseren: ,,We hebben de eerste drie jaar behoorlijk moeten investeren, maar we schrijven nu groene cijfers.” Was Kwaku in het verleden in het nieuws vanwege overschrijdingen van budgetten, tot grote ergernis van lokale politici, nu worden de rekeningen keurig en op tijd betaald. De organisatie wil op termijn helemaal van de subsidie af. 

Bezoekers betalen een bescheiden bedrag aan entree en de exploitanten weten dat ze goede zaken kunnen doen als ze een plekje huren. ,,Inmiddels hebben álle Amsterdammers het festival ontdekt. Kwaku is niet voorbehouden aan de Surinaamse Amsterdammers. En dat is een doorbraak. Jongeren uit de stad ontdekken de vrije sfeer, de gezelligheid en het eten. Dat vind ik prachtig,” aldus een trotse Ivette Forster. Grote acts als Kool & The Gang en Cassav staan op de Kwaku-podia, maar wie goed zoekt vindt er ook de opzwepende Surinaamse bands, waarbij de Kwaku-bezoekers in kringen stap voor stap hun danspasjes maken.  

Er wordt gelachen, gepraat en onder het loof van het park geluierd. ,,We hebben wat meer park gebruikt waardoor het geheel wat ruimer van opzet is”, zegt Ivette Forster.  De Bijlmer kan trots zijn op Kwaku. Een retourticket Paramaribo kun je je besparen als je een kaartje koopt voor het Summer Festival. En wie heel goed zoekt, ontdekt dat het voetbalveldje, waarmee in 1975 alles begon, ook is gebleven. 

 

 Het laatste festival weekeinde van Kwaku begint vrijdag 3 augustus met onder meer een Salsa party. Ook zaterdag en zondag is er nog van alles te beleven op de verschillende podia. 

Back To Top
Zoeken