skip to Main Content

Vol op het orgel in de Oude Kerk

Niet de organist, maar bezoekers kunnen bepalen wat er uit het monumentale orgel in de Oude Kerk komt. Wie nu de kerk binnenkomt wordt meteen onderdeel van een kunstwerk.

CENTRUM – Bezoekers van de Oude Kerk kunnen tot eind april zelf op het monumentale Vater-Müllerorgel spelen. Dit dankzij de Canadese kunstenaars Janet Cardiff en George Bures Miller die een geluidsinstallatie maakten waarin het orgel een rol speelt. Het is overigens niet zo dat bezoekers zelf achter de toetsen plaatsnemen. Nee, wie dezer dagen de kerk bezoekt, wordt automatisch onderdeel van een geluidkunstwerk waaraan hij zelf een bijdrage levert. ,,Je stapt in een werk dat allesomvattend is. Het geluid vult de gehele ruimte”, aldus de kerk. De kunstenaars raakten geïnspireerd door de manier waarop het geluid in de kerk resoneert. Daarbij gaat het om de relatie tussen kunst, erfgoed en muziek. En of het mogelijk is muziek te maken buiten de media en buiten het podium. Verder wilden ze kijken of niet de musicus, maar de bezoeker bepaalt wat voor geluid er komt. 25 Speakers die verbonden zijn aan een Mellotron, een voorloper van een sampler, mengen omgevingsgeluiden met zang en tonen uit onder meer het orgel. Via het sample-apparaat bespelen de bezoekers dus in feite het orgel.

Soort orgel
De orgel-geluiden zijn van tevoren opgenomen, terwijl het experimenteel werd besteed. Het wordt op het moment namelijk gerestaureerd. Janet Cardiff: ,,Waarom zouden we geen ander orgel maken? Maar dan een ander soort orgel, een waarop het publiek kan spelen.”

 

 

Back To Top
Zoeken