skip to Main Content

VOC-schip Amsterdam weer terug op vaste stek

VOC-schip Amsterdam Weer Terug Op Vaste Stek

VOC-schip Amsterdam is na zeven maanden van groot onderhoud medio april terug gekeerd naar zijn vaste plaats aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum.

OOST – De replica van Oost-Indiëvaarder Amsterdam moest nodig opgeknapt worden. Het schip ligt al sinds 1991 aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum. De Amsterdam zal zodra het museum is geopend is voor publiek, weer toegankelijk zijn voor bezoekers. Het opknappen van de Amsterdam was een grote klus. Ruim vijftig mensen van verschillende disciplines hebben meegewerkt, onder wie een timmer- en breeuwploeg, schilders, tuigers, mastenmakers, aannemers en dokmedewerkers.

Weer jaren mee

Het onderwaterschip is waterdicht gemaakt met een eeuwenoude techniek, het breeuwen. De oude naden van het schip zijn gevuld met vijhonderd kilo henneptouw en afgewerkt met een alternatief teerproduct. Verder zijn slechte houtdelen vervangen en is het schip voorzien van een nieuwe laag verf. Daarnaast zijn de drie gehele masten, de stengen en de ra’s vernieuwd. Het kan weer jaren vooruit.

Educatieprogramma

De Amsterdam maakt een belangrijk onderdeel uit van de publieksprogrammering en educatieprogramma’s van Het Scheepvaartmuseum. Met de terugkeer van de Amsterdam geeft het museum het startschot voor het ophalen van vragen bij het publiek die leven rondom de VOC-geschiedenis, zoals: waren er tot slaaf gemaakten aan boord van de Amsterdam? Zijn er ook verhalen over migranten aan boord? Is er informatie over de bouw van deze replica? Deze vragen neemt het museum als vertrekpunt voor het creëren van nieuwe verhaallijnen aan boord van het schip.

(Foto: Stadsarchief Amsterdam / Ton van Rijn)

Lees ook:

Scoort Noord weer tijdens NK Tegelwippen?

Back To Top
×Close search
Zoeken