skip to Main Content

Verzetsheldin geëerd met struikelsteen en plaquette

Verzetsheldin Truus Van Lier.

Eindelijk wordt de Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier geëerd met een plaquette en struikelsteen. Zij zou in 2021 honderd jaar zijn geworden…

UTRECHT – De Utrechtse Truus van Lier kwam tijdens de oorlog in verzet tegen de Naziterreur en moest dat uiteindelijk met haar leven bekopen. Van Lier studeerde aan het begin van de oorlog rechten aan de Universiteit Utrecht. Ze sloot zich aan bij studentenverzetsgroep CS-6 (de afkorting van Corellistraat 6, het adres in Amsterdam waar de groep ontstond). Van Lier wist te infiltreren in de NSB en de Wehrmacht, was koerier van illegale bladen en hielp joodse onderduikers. In 1943 schoot ze hoofdcommissaris van politie Gerard Kerlen dood op het Willemsplantsoen. Kerlen was lid van de NSB en een overtuigd Nazi. Van Lier werd enkele weken na de moord opgepakt in Haarlem, ze was verraden. Van Lier werd overgebracht naar concentratiekamp Sachsenhausen en is daar op 27 oktober 1943 terechtgesteld. Van Liers vader was joods; hij overleefde de oorlog door onder te duiken. Haar moeder Mien stierf in 1945 in Ravensbrück. Truus’ oudere zus Wilhelmina zat eveneens in het verzet. Wilhelmina wist tijdens de oorlog via Frankrijk en Spanje naar Engeland te vluchten.

Herinneringssteen

Vergeten is Truus van Lier niet. Vooral ook dankzij een burgerinitiatief. Omdat er geen monument voor haar was, werd in 2005 besloten Van Lier te eren met een ‘bloemenmonument’. De naam ‘TRUUS’, gevormd door honderden narcissen, stond aan de Catharijnesingel, tegenover de Geertekerk, en vlakbij de plek waar Truus op Kerlen schoot. Het oorspronkelijke lag een paar honderd meter verwijderd van de Walsteeg, nu is het verlegd en bloeit het in het verlengde van de Walsteeg, de plek waar ze Kerlen doodschoot. Bij het ticketoffice van het Rietveld Schröderhuis zijn nu een plaquette en een struikelsteen voor haar geplaatst. Een struikelsteen is een kleine herinneringssteen die geplaatst wordt voor de woning van degene die na de oorlog niet terugkeerde.

(Foto: Flickr / Het Utrechts Archief)

Lees ook:

Bijzondere stukken van de Domtoren in uitvaartcentrum

Back To Top
Zoeken