skip to Main Content

Verzetshelden met wortels in Nederlands-Indië

Op 31 augustus wordt er in het OSCAM in het CEC-gebouw aan de Bijlmerdreef 1289 stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Wat staat er van 15.00-17.30 uur op het programma?

ZUIDOOST – De bijeenkomst naar aanleiding van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië is een initiatief van Stichting 4/5 mei Comité Amsterdam-Zuidoost. Er wordt dan stilgestaan bij 15 augustus 1945, de dag dat de wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië eindigde. Tijdens de bijeenkomst in het OSCAM worden ook fragmenten vertoond uit een documentaireserie van de stichting: Echte Helden uit de Oost. Wat bewoog deze helden met wortels in Indië deel te nemen aan het Nederlandse verzet? En: hoe zat het met hun betrokkenheid bij de Perhimpunan Indonesia (PI), een vereniging van Indonesische studenten in Nederland? De PI streed voor een onafhankelijk Indonesië. In de serie komen ook nakomelingen van deze verzetshelden aan het woord; wat heeft het verzetswerk van hun ouders met hen gedaan?

Inclusief herdenken
De serie Echte Helden uit de Oost wordt later in het jaar uitgebreid met Echte Helden uit de West. De complete serie zal via de website van de stichting en YouTube beschikbaar zijn en wordt aangeboden aan scholen en andere organisaties die zich met ‘inclusief herdenken’ bezighouden. Na de filmvertoning is er een panelgesprek onder leiding van historicus dr. Klaas Stutje. Het panel bestaat uit Iwan Faiman, Murjani Kusumobroto en, onder voorbehoud, Ernst Jansz. De vaders van deze sprekers streden in het verzet. In Trouw vertelde zanger Jansz dat zijn vader in het Nederlandse verzet zat met Indonesische studenten. ,, Eerst Nederland vrij, daarna Indonesië, zo was hun ideaal en zo dacht mijn vader ook.”

Hapjes
Na het panelgesprek is er muziek. Daarna is er een borrel met Indische hapjes. Gratis toegang, maar wél vóór 25 augustus aanmelden via 31augzuidoost@gmail.com.

 

Fotocredit:

Beeld Ernst Jansz: Marco Bakker

Back To Top
Zoeken