skip to Main Content

Verzet van bewoners bij Noorder IJplas

Verzet Van Bewoners Bij Noorder IJplas

Het nieuwe provinciebestuur ziet windmolens rond de stad wel zitten. Bewoners van de woonboten bij de Noorder IJplas vrezen het ergste.

NOORD – Plannen voor windmolens bij de Noorder IJplas waren er al lang. Maar tot nu toe liepen ze stuk op de provincie Noord-Holland. De coalitie die acht jaar lang de knoppen zat, was tegen het plaatsen van nieuwe windmolens. Maar het nieuwe provinciebestuur is vóór. Tot genoegen van de gemeente Amsterdam. Volgens Het Parool verstuurde wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) ‘nog geen uur na de presentatie van het nieuwe provinciebestuur’ een persbericht over haar voornemen snel meer windenergie op te wekken, onder meer in de Noorder IJplas.

Spandoeken
De bewoners van de ruim zestig woonarken die op deze plas uitkijken, staan klaar om de eerste spandoeken op te hangen. Windmolens midden in het groen tussen Noord en Zaandam? Néé. De windmolens die hier in de planning staan zijn maximaal 150 meter hoog. Hoewel ze minstens 450 meter van zijn deur komen te staan, vreest woonbootbewoner Peter Verbeek toch voor de woningprijzen en het geluid dat volgens hem op twee kilometer afstand nog te horen is. Ook vindt hij het zonde als er molens komen in het stuk ‘nieuwe natuur met Schotse Hooglanders’. De bewoners begrijpen dat er concreter wordt gedacht over duurzame energie, naar vinden windmolens ‘extreem’. Volgens hen zijn er zat daken waar zonnepanelen op kunnen worden gelegd. ,,Laten we dat doen.”

Back To Top
×Close search
Zoeken