skip to Main Content

Verdunning Noorderpark uitgesteld vanwege broedseizoen

Verdunning Noorderpark Uitgesteld Vanwege Broedseizoen

Noorderlingen mogen nog wat langer genieten van 28 bomen in het Noorderpark die onderdeel zijn van de verdunning. Eigenlijk zouden die deze zomer al geveld worden, maar vanwege het broedseizoen mogen ze langer blijven staan…

ZUIDOOST – Deze zomer zouden 28 bomen in het Noorderpark worden gekapt. Vanwege het broedseizoen is echter besloten de dunning van enkele bospercelen in het park uit te stellen. De reden van het verwijderen van de bomen is om andere bomen meer ruimte te geven om uit te dijen. Dit is goed voor dieren, nestelende vogels en vleermuizen krijgen dan meer plek, en voor de bomen zelf. Deze zijn dan beter bestand tegen ziekten en stormen.

Takkenrillen

De bomen krijgen na de kap nog een functie. Het resthout wordt gebruikt voor takkenrillen, die in het park worden geplaatst. Dit zijn muurtjes van opgestapelde takken. Verschillende planten en dieren profiteren hiervan. De plannen in het Noorderpark zorgen de laatste tijd in ons stadsdeel voor veel onrust. Onlangs hebben veel bewoners zich in het park uitgesproken tegen de kap. Stadsdeelbestuurder Saskia Groenewoud snapt de kritische houding en vindt deze ook goed.

Herinrichting

Toch roept Groenewoud op feiten van fictie te onderscheiden. Volgens haar wordt er per saldo maar één boom gekapt op het middenterrein ten behoeve van de herinrichting van het park. De andere kap wordt uitgevoerd voor de periodieke ‘dunning’. Deze bomen vallen daaronder en worden vervangen. Naar verwachting wordt de kap van de 28 bomen uitgevoerd in het najaar.

(Foto: Flickr / Aad van Vliet)
Back To Top
×Close search
Zoeken