skip to Main Content

Van Wonderen: fastfoodzaak of bakkerij?

Stroopwafelzaak Van Wonderen in De 9 Straatjes is op de vingers getikt door de gemeente. Maar is het wel een fastfoodzaak, of misschien toch meer een (soort) bakkerij?

CENTRUM – Stroopwafelwinkel Van Wonderen in de Gasthuismolensteeg mag van de gemeente op die locatie geen koeken meer uitventen. Dat mocht niet vanwege het bestemmingsplan. Na een rechtszaak werd de gemeente in het gelijk gesteld. In Centrum mogen geen winkels bijkomen waarvan het aanbod is gericht op toeristen. Zo zijn zaken waar je ter plekke snacks kunt eten taboe. Vorig jaar moest viswinkel Seafood Shop in de Leidsestraat dicht, omdat die ook ‘vis to go’ verkocht. Van Wonderen, die stroopwafels verkoopt in de Kalverstraat en friet in de Runstraat, opende de nieuwe winkel in 2018, dat was ná het ingaan van de nieuwe regeling. De zaak heeft alleen een vergunning voor detailhandel, géén horecavergunning. Van Wonderen bakt de stroopwafels ter plekke en ze kunnen in de winkel worden gegeten; er stonden ook stoelen en tafels. Volgens de gemeente betrof het een fastfoodzaak. De stoelen en tafels werden weggehaald, maar dat vond de gemeente niet genoeg. Zelf vindt eigenaar Colin van Wonderen dat de zaak gezien moet worden als een bakkerij. Of klanten het lekkers meteen opeten of meenemen naar huis, mogen ze zelf weten.

In bakjes
In het Parool zei Van Wonderen: ,,We werken net als een bakker: we bereiden verse producten en geven die mee aan de klant, voor thuis. Na overleg met de gemeente hebben we de tafels en stoelen weggehaald en geven we de stroopwafels in bakjes mee in plaats van in servetjes. Maar dat vindt het Stadsdeel niet genoeg.” Hij gaat tegen de uitspraak van de rechter in beroep bij de Raad van State.

Back To Top
Zoeken