skip to Main Content

Van toren naar toren in Noord

Het programma voor de Open Toren Dag verschijnt op 1 maart. Hoewel het centrum de meeste torens telt, heeft Noord niets te klagen. Want we hebben dan misschien minder torens, het zijn niet de minste!

NOORD – Op 23 maart vindt de zevende Open Toren Dag in Amsterdam plaats. Veel historische en hedendaagse torens openen die dag van 10.00 tot 16.00 uur hun deuren voor het publiek. Gedurende de dag zijn er activiteiten in en rondom deze torens, waaronder kunsttours, muziek, wandelingen langs torens en een foto- en filmwedstrijd met Amsterdamse prijzen. Het programma staat vanaf 1 maart op opentorendag.nl. Op de facebookpagina is te zien voor welke torens bezoekers zich, in verband met hun veiligheid, moeten inschrijven. Dat kan vanaf 10 maart. Vorig jaar deed Noord mee met drie torens: de A’DAM Toren op Overhoeksplein, Nautique Living op de TT Vasumweg en de Ransdorper Toren in Ransdorp (Landelijk Noord). De eerste toren behoeft amper introductie. Het gebouw staat bekend als ‘de Eiffeltoren van Amsterdam’. Nautique Living, een gebouw van twaalf verdiepingen met 403 studentenwoningen, heeft als blikvanger het sportveld op het dak. Dit sportterrein op veertig meter hoogte is het hoogstgelegen sportveld van Europa. De derde toren is verschillende malen door Rembrandt van Rijn geschetst. De toren, een ontwerp van Jan Poyt, stamt uit de vroege zestiende eeuw. Hij herinnert aan de bloeiende scheepvaart en handel die het dorp met name in de vijftiende eeuw kende. Vanaf boven heb je een weids uitzicht over het polderlandschap van Waterland.

Hoteltoren

Van alle torens die vorig jaar meededen, stond het gros (zeven) in het centrum, zoals de Westertoren en Oudekerkstoren. Zuid deed mee met vijf torens op de Zuidas. West en Zuidoost openden allebei twee torens. Oost had er slechts eentje: hoteltoren QO. De Open Toren Dag is een initiatief van stichting Open The Doors.

Back To Top
Zoeken