skip to Main Content

Van pleister naar informatiebron

De Pleister Moet Continu Informatie Geven Over De Toestand Van De Patiënt.

Een nieuwe, slimme pleister moet een schat aan informatie zijn voor de zorgverleners van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Wat kun je er allemaal mee?

TILBURG – Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is begonnen met een proef! Ze gebruiken slimme pleisters met sensoren waarmee op afstand de hartslag, ademhalingsfrequentie en temperatuur van coronapatiënten gemeten worden. Deze informatie is belangrijk voor de zorgverleners: ,,Vooral deze drie waardes kondigen een verslechtering van de toestand van de patiënt aan”, aldus Joost Mossinkhof, hoofd longgeneeskunde. De slimme pleister is een verbetering ten opzichte van de handmatige metingen. Dat betrof immers slechts momentopnamen. De pleister heeft een aantal voordelen. Door het aantal contactmomenten met coronapatiënten te verminderen, is de kans van verspreiding van het virus binnen het ziekenhuis kleiner geworden. Het is voor patiënten en verpleegkundigen een veilig gevoel om te weten dat er een continue meting van de vitale functies plaatsvindt. Zeker omdat de patiënten niet altijd in het zicht zijn van de verpleegkundigen. Die laatsten houden ook meer tijd over voor andere zorgtaken. Een pleister kan vijf dagen achtereen gebruikt worden en kost €100.

Op termijn
Het ETZ is niet de eerste die de pleister gebruikt, wel hebben zij een toepassing bedacht. De waarden die gemeten worden, komen direct in het elektronisch patiëntendossier. Dit is goed om meer zicht te krijgen over het verloop van het virus. ,,Op basis van data van honderden patiënten hopen we te kunnen voorspellen wie op termijn een intensive care bed nodig heeft”, vertelt intensivist Margot Verheijen. Er is met de proef begonnen op een corona-afdeling, dat is volgens het ziekenhuis een logische keuze. Op die afdelingen kunnen patiënten acuut verslechteren.

(Flickr / Caroline Tran)
Back To Top
Zoeken