skip to Main Content

Van Eyck-klimrek in gebruik

Van Eyck-klimrek In Gebruik

Zelfs een klimrek kan monumentaal worden. Zoals dat voor de deur van het Van Eesterenmuseum. Wie opgroeide tijdens de wederopbouwperiode, bewaart er vast goede herinneringen aan.

NIEUW-WEST – Touria Meliani, wethouder Erfgoed, Kunst en Cultuur, heeft het speeltoestel van Aldo van Eyck bij het Van Eesterenmuseum in gebruik genomen. Het speeltoestel dat in Osdorp stond, is dankzij crowdfunding geplaatst aan de Noordoever van de Sloterplas. Dit is een van de allerlaatste originele klimtoestellen van Van Eyck, die in het verleden met honderden door de hele stad waren geplaatst. In opdracht van de gemeente ontwierp en realiseerde Van Eyck er in de jaren vijftig, zestig en zeventig ruim zevenhonderd. Nu zijn ze bijna allemaal vervangen door wipkippen, kabelbanen en andere meer hedendaagse speeltoestellen. Om een van de laatste klimrekken van Van Eyck te redden, begon het Van Eesterenmuseum van de zomer een crowdfunding. Voor het restaureren en verplaatsen van het klimrek was €6000 nodig. Het museum haalde meer dan €7000 op.

Ondersteboven
Het speeltoestel is bijzonder ‘sculpturaal’, vanwege de verschillende klimtorens en duikelrekken. Velen die kind waren in de jaren vijftig, zestig en zeventig zullen er goede herinneringen aan hebben. De genodigden voor de openingsbijeenkomst werd gevraagd gemakkelijke kleding aan te trekken, zodat zij zelf ook even ondersteboven aan het rek konden hangen. Het klimrek is ook het startsein voor de beeldentuin die het Van Eesterenmusem wil realiseren aan de oever van de Sloterplas. Hier zullen kunstwerken te zien zijn uit de Wederopbouwperiode.

Beeld: beeldbank gemeentearchief Amsterdam

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken