skip to Main Content

Van der Pekstraat 100 jaar

Op 23 maart, de sterfdag van Jan Ernst van der Pek, wordt in de Tolhuistuin met een lezing stilgestaan bij zijn erfgoed. Het betoog maakt deel uit van een feest om ‘zijn’ honderdjarige straat te eren.

NOORD – De Amsterdamse architect Jan Ernst van der Pek werd op 5 oktober 1865 geboren en overleed op 23 maart 1919. Op zijn sterfdag wordt in het Tuinhuis van de Tolhuistuin stilgestaan bij het erfgoed dat hij en zijn echtgenote, woningopzichteres Louise Went, achterlieten in de wijk. Dit wordt vanaf 16.00 uur gedaan met een gratis lezing waarbij drie experts zullen spreken: Van der Peks biografe Carol Schade, journalist en historica Vera Weterings en schrijver/onderzoeker Frits Prior. Met dit betoog wordt het Eeuwfeest van der Pek ingeluid. Tijdens dit feest, waarmee het honderdjarig bestaan van de Van der Pekstraat wordt gevierd, wordt ‘de jarige staat’ en haar bewoners en buren een aantal maanden in het zonnetje wordt gezet. Details over ‘hét eeuwfeest van de kleurrijke en volksbuurt’ komen op de facebookpagina van Eeuwfeest van der Pek en op Instagram.

Arbeidersbuurt

De Van der Pekstraat en het Van der Pekplein kregen op 18 juli 1919 hun naam. Met deze vernoeming bracht de stad een eerbetoon aan de bevlogen Van der Pek, die kort daarvoor was overleden. Van der Pek werkte toen al enkele jaren met hart en ziel aan het ontwerp van een moderne arbeidersbuurt in Noord. De lange hoofdstraat in de wijk, de huidige Van der Pekstraat, vormde de toegangsweg naar het IJ en het centrum. Om de nieuwe woonwijk te realiseren werkte Van der Pek nauw samen met Arie Keppler, directeur van de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam, en zijn echtgenote Went. Door haar werk als woningopzichteres wist Louise Went precies hoe er binnen in de huizen van de arbeidersgezinnen werd geleefd. Van der Pek heeft dan ook veel van haar ideeën verwerkt in plattegronden van woningen in de Van der Pekbuurt.

Back To Top
Zoeken