skip to Main Content

Unieke tentoonstelling over het Binnenhof

Het Binnenhof Is Al Achthonderd Jaar Het Strijdtoneel Van De Macht.

Wie zich ergert aan de waan van de dag in de Haagse politiek, zal zich niet altijd realiseren dat het Binnenhof al achthonderd jaar het decor is van ‘gedoe’. Het Haags Historisch Museum presenteert de tentoonstelling ‘Macht – 800 jaar Binnenhof’.

DEN HAAG – Het Binnenhof is al achthonderd jaar het strijdtoneel van de macht. Die geschiedenis maakt het Binnenhof een van de oudste bestuurscentra in de wereld. De tentoonstelling ‘Macht – 800 jaar Binnenhof’ in het Haags Historisch Museum is een groots opgezet overzicht van de ontwikkeling van het Binnenhof: van grafelijk kasteel tot centrum van de Nederlandse democratie. Tijdens de verbouwing van het Binnenhof presenteert het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, het verhaal van de meest symbolische plek van Nederland. Een verhaal over macht en tegenmacht, over emancipatie, representatie en het typisch Nederlandse ‘polderen’. Maar ook over verwaarloosde gebouwen, gekissebis over privileges en de alledaagsheid van de machtige personen die hier verbleven. Macht vertelt dit typisch Hollandse verhaal aan de hand van vier thema’s: bouwen voor de macht, strijden om de macht, kleven aan de macht en pronken met de macht. Denk aan de haarvlecht van Jacoba van Beieren, pamfletten uit de zeventiende eeuw, een tong en vinger van de gebroeders De Witt, de troon van koning Willem III, de buttons van een Haagse Dolle Mina, de ‘Prinsjesdag-hoeden met boodschap’ van vrouwelijke parlementariërs of een poster van de grote anti-kruisrakketendemonstratie: samen met vele andere objecten, schilderijen, prenten, foto’s en filmfragmenten illustreren zij de bewogen geschiedenis van het Binnenhof.

Interactie

De bezoeker wordt ontvangen in een groot ‘Binnenhofdecor’ met een korte introductiefilm. Vanuit de toekomst kijken vier personages naar het verleden en dus ook het ‘nu’. Wat vinden zij van discussies over zwarte piet of de eerste vrouwelijke premier? Met veel interactie kunnen bezoekers zich in de tentoonstelling verdiepen en een mening vormen. Kijk voor meer informatie op haagshistorischmuseum.nl.

(Foto: Wikimedia Commons / Josefstuefer)

Lees ook…

Deze herfstvakantie: Kunstfestival De Betovering

Back To Top
Zoeken