skip to Main Content

‘Tweede leven’ in Jacob Geelbuurt

Slim: overtollige spullen van bewoners opslaan zodat anderen er weer gebruik van kunnen maken. De Alliantie organiseerde dit in de Jacob Geelbuurt. Met veel succes!

NIEUW-WEST – Second Life is een project van woningcorporatie de Alliantie. De gedachte is dat oude meubels en andere spullen een tweede leven krijgen bij een volgende eigenaar. Na een succesvolle proef in de Jacob Geelbuurt, gaat de woningcorporatie dit idee uitvoeren bij andere renovatieprojecten. De Jacob Geelbuurt is een jaren vijftigwijk, gelegen tussen de Ringspoordijk, Comeniusstraat en Johan Huizingalaan. De hele buurt wordt opgeknapt, zowel woningen als schoolgebouwen als de openbare ruimte. Het was tijdens deze renovatie dat projectmedewerker Fadoua Rachid van de Alliantie bewoners opriep de spullen die ze niet meer wilden hebben op te slaan in een kelderbox. Van deze weggeefhoek werd grif gebruik gemaakt, met name door statushouders die hiermee een eindje op weg werden geholpen. De Alliantie stelde de box beschikbaar, buurtbewoners regelden het beheer. Zoals Chris Hartman in de Jacob Geelbuurt: ,,Er werden veel bruikbare dingen neergezet, soms zo goed als nieuw. Omdat ik elke dag de deur open en dicht deed, zag ik hoe snel spullen werden opgehaald. Vooral speelgoed en kinderkleding gingen hard. Het valt me echt op dat buren elkaar hierdoor beter kennen en de onderlinge sfeer en contacten goed zijn. Dat vind ik heel positief.”

Afvalberg

Zelf haalde Hartman ook spullen uit de box, waaronder de grote spiegel die nu in de hal van zijn woning staat (zie foto). Overigens zijn bij het project niet alleen buren gebaat. Oók het milieu vaart er wel bij. Volgens De Alliantie leveren verhuizingen per woning gemiddeld achthonderd kilo afval per woning op. Met ruim elfduizend verhuizingen per jaar kan spullen doorgeven dus behoorlijk schelen in de afvalberg. Alliantiemedewerker Rachid: ,,De vuilstort is vaak een makkelijke bestemming voor alles wat niet meegaat. Dat is zonde, want veel spullen zijn nog prima. Wat de een wegdoet, kan de ander goed gebruiken.”

Back To Top
Zoeken