skip to Main Content

Torenspits Sint Johannes de Deoziekenhuis naar Fryslân

Torenspits Sint Johannes De Deoziekenhuis Naar Fryslân

De oude torenspits van het Sint Johannes de Deoziekenhuis is de eerste hergebruikte torenspits van ons land. Waar is hij terechtgekomen?

HAARLEM – De torenspits van het Sint Johannes de Deoziekenhuis prijkt nu op de kerk van Vinkega, in de Friese gemeente Weststellingwerf. Het heeft vijftig jaar geduurd voordat die kerk weer een eigen torenspits mocht krijgen. De spits van de kerk in Vinkega werd in 1969 verwijderd omdat deze in slechte staat verkeerde, maar er waren geen middelen om deze spits te vervangen. Daarop werd besloten er een bakstenen zadeldak op te metselen. De spits uit Haarlem is de eerste hergebruikte torenspits van Nederland. Een primeur dus! De kerk in Vinkega ondervond wel problemen. De provinciale welstandscommissie Hûs en Hiem vond ‘ onze’ torenspits niet bij de kerk passen, zowel qua stijl als metr betrekking tot de verhoudingen. Maar begin deze maand gaf de gemeente toch toestemming. Stichting Behoud Finkegea, beheerder van de kerk, is blij met de Haarlemse torenspits.

Seniorenappartementen

Het Deoziekenhuis waar de spits vanaf komt, werd in 2006 gesloten toen het nieuwe Kennemer Gasthuis locatie noord in gebruik werd genomen. Het was vanaf 1889 in bedrijf. In 1991 fuseerde het met het Elisabeth Gasthuis of Groote Gasthuis en het Zeeweg Ziekenhuis. Hieruit ontstond het Kennemer Gasthuis. In 2014 werden alle gebouwen, behalve het monumentale hoofdgebouw, gesloopt. Dat is in 2014 omgebouwd tot appartementen voor senioren. Ook is er een restaurant in de voormalige ziekenhuiskapel gekomen.

(Foto: Wikimedia Commons / RomkeHoekstra)

Lees ook:

Voorkom natuurschade! Blijf op het juiste pad…

Back To Top
×Close search
Zoeken