skip to Main Content

Toen en nu: kleding als statement!

Toen En Nu: Kleding Als Statement!

Mode en identiteit zijn het onderwerp van de tentoonstelling Fashion Statements die vanaf komend voorjaar in het Amsterdam Museum wordt gehouden.

CENTRUM – Bezoekers zien op de tentoonstelling Fashion Statements ruim 75 historische kostuums die elk door hun drager werden gebruikt om zichzelf te uiten of een boodschap over te brengen. Ontwerpers Karim Adduchi, Marga Weimans en Bas Kosters kijken met een eigentijdse blik naar de 75 topstukken uit de kostuumcollectie van het Amsterdam Museum. De ontwerpers vragen zich af welke statements mensen vroeger maakten met deze kleding en hoe wij daar vandaag de dag tegenaan kijken. Dit doen zij door naast de historische kleding hun eigen moderne ontwerpen te tonen, die zijn geïnspireerd op de modestatements van toen. Zo werd met sluike of juist volumineuze contouren, stofkeuze en bepaalde kleuren getoond welke status iemand had, waar hij vandaan kwam of hoezeer hij zich afzette tegen de heersende sociale normen en gedragsregels. Hierbij valt te denken aan de damesjaponnen met brede heupen in de achttiende eeuw. Hoe breder de jurk, hoe meer status. Of aan kleding rond 1890 waarbij de korsetten aan de wilgen werden gehangen als symbool voor de nieuwe, meer onafhankelijke positie van de vrouw.

Rijke collectie

In het Amsterdam Museum komen historische kostuums en hedendaagse mode bij elkaar: van streetwear tot high end fashion. Het museum laat kledingstukken en schoenen zien uit begin achttiende eeuw tot begin twintigste eeuw uit de rijke collectie die het in huis heeft. Fashion Statements begint op 18 april duurt tot en met 8 september.

Back To Top
×Close search
Zoeken