skip to Main Content

Tijd voor een potje ‘havenfietsen’

Tijd Voor Een Potje ‘havenfietsen’

De Amsterdamse haven heeft het fietsseizoen voor geopend verklaard. Een van de fietsroutes slingert langs plekken in Noord.

NOORD – De Amsterdamse haven wil een plek zijn voor de stad en zijn bewoners. Om Amsterdammers het havengebied te laten ontdekken, bedacht het bedrijf vier fietsroutes. Je fietst langs schepen, kranen en bedrijvigheid en kan stoppen bij infopunten. Bij die haltes vertellen kenners in video’s over de geschiedenis van de haven, de natuur en de scheepvaart. De kortste route, de Stadhavenroute, laat zien dat onze haven een echte stadshaven is: een mix van scheepvaart, bedrijven en stadsleven. In vijf kilometer fiets je namelijk zó van de culturele vrijhaven NDSM (‘een walhalla voor koopjesjagers, festivalgangers en avonturiers’) naar een scheepswerf (Damen Shiprepair Amsterdam) en een klimaat-neutrale nieuwbouwwoonwijk (Houthaven in West). Terloops pik je informatie over watervogels mee.

Eendenkooi
De langste route, de Ruigoordroute, levert volgens het bedrijf de grootste contrasten op. Het illustere kunstenaarsdorpje Ruigoord grenst aan een bedrijf dat petroleum opslaat. Verderop fiets je zo van een eeuwenoude eendenkooi naar een fietspad met hypermoderne, klimaat-neutrale verlichting. Na achttien kilometer wil je vast maar één ding: uitpuffen op een van de terrassen in Noord, zoals bij Loetje aan ’t IJ aan de Werfkade, pal naast de jachthaven.

Info routes: portofamsterdam.com/nl/havenbedrijf/fietsen-in-de-haven

Back To Top
×Close search
Zoeken