skip to Main Content

Tien vragen aan Frits Huffnagel   

Vanaf 28 juli start de Pride Amsterdam. Frits Huffnagel is voorzitter van de Stichting Amsterdam Gay Pride, die het evenement jaarlijkse organiseert. 
 

Wat is voor u het mooiste moment tijdens de Pride Amsterdam? 

,,Dat begint al met de Pride Walk van het homomonument naar het Vondelpark en eindigt met de botenparade in het slotweekend. Wanneer mensen voelen dat ze zichzelf mogen zijn en mogen houden van wie ze willen houden, dat is het mooist. Dat hoort natuurlijk altijd zo te zijn, maar tijdens Pride staat dat centraal.” 

 

Thema van de Gay Pride is heroes; wie is uw grootste Amsterdamse held? 

,,André van Duin. Hij was al mijn held toen ik met rood haar en een brilletje op school zat. Hij is volstrekt zichzelf gebleven en heeft daarmee de acceptatie van gays zeker verder geholpen.” 

 

Beste koffie? 

“Café d’Overkant in de Scheldestraat; een lekker terras en in de winter zit je binnen prima. Mijn koffie drink ik zwart met een zoetje.” 

 

Nooit meer naartoe in Amsterdam? 

,,Ik vind juist veel dingen wèl leuk. Maar er zijn wel restaurants waar je me niet meer zal zien, omdat het eten slecht was, of de bediening.” 

 

Advies voor de nieuwe burgemeester? 

,,De burgemeester heeft als taak mensen in de stad te verbinden. Ik hoop dat Femke Halsema die rol gaat invullen en na haar mooie speech zou ik op z’n Rotterdams adviseren: geen woorden maar daden.” 

 

Wat is uw grote nieuwe project? 

,,De komende weken worden volledig in beslag genomen door de Pride. De organisatie bestaat uit een heel klein secretariaat en heel, heel veel vrijwilligers. We treffen nu de laatste voorbereidingen en dan gaan we 28 juli van start met de Pride Walk.” 

 

Geheime restaurant-tip? 

,,Café Panache op de Ten Katestraat. Je kan er heerlijk eten en het personeel is vriendelijk.” 

 

Beste chillplek? 

,,Ik ben echt van de categorie my home is my castle. Als ik de deur dichttrek gaat de hele stad aan me voorbij.”   

 

Waarom is Amsterdam de stad van de LGBTI-liefde voor u? 

,,Nergens in Nederland is de acceptatie van de LGBTI-gemeenschap zo groot als hier. Daar hebben velen een bijdrage aan geleverd en voor gestreden. Tijdens de Gay Games in 1998 werd de politie-inzet na een paar dagen drastisch teruggedraaid, want de politie had nauwelijks iets te doen. De afgelopen jaren staat ook standaard in de politie evaluatie dat de aanwezigen op Amsterdam Pride makkelijke bezoekers zijn. Dat maakt me altijd blij. Amsterdam Pride is het mooiste evenement van deze stad en maakt mensen gelukkig.”    

 

  1. Absoluut afschaffen in 020?

,,Iedereen die denkt dat de emancipatie van LGBTI’s is afgerond. En mensen die vinden dat een Pride niet meer nodig is.” 

Back To Top
Zoeken