skip to Main Content

Teylers grijpt naast prestigieuze museumprijs

Teylers Grijpt Naast Prestigieuze Museumprijs

Het Teylers Museum was genomineerd voor de prestigieuze museumprijs Europees Museum van het jaar 2020, maar verloor de ‘strijd’ van het Zwitserse Stapherhaus. De prijs van 2121 ging wél naar een Nederlands museum…

HAARLEM – De prijzen voor het Europees Museum van het jaar editie 2020 en 2021 zijn onlangs uitgereikt. De uitreiking van 2020 werd door de coronapandemie uitgesteld. De European Museum of the Year Award bestaat sinds 1977 en is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa. Musea die erin slagen diverse doelgroepen aan te trekken, een unieke sfeer en beleving te creëren en/of onderwijs en sociale verantwoordelijkheid hoog in het vaandel hebben staan, maken aanspraak op deze prijs. Het Teylers Museum was vorig jaar genomineerd vanwege zijn Lorentz Lab. In dit oude laboratorium wordt natuurkunde voor een breed publiek toegankelijk gemaakt met de theatrale rondleiding De Lorentz Formule. Het succesvolle concept is van de Haarlemse theatermaker Rieks Swarte. Maar niet het Teylers, maar het Stapferhaus in het Zwitserse Lenzburg pakte de winst.

Afscheidscadeau

Tijdens ‘de dubbele prijsuitreiking’ was er echter ook goed nieuws voor Nederland. Voor het jaar 2021 is het Leidse Naturalis uitgeroepen tot Europees Museum van het jaar. De jury roemt het natuurmuseum als een zeer vindingrijk museum met prachtige tentoonstellingen. Voor directeur Marjan Scharloo van Teylers Museum zal het een teleurstelling zijn geweest dat de prijs aan haar neus voorbij is gegaan. Eerder maakte Scharloo bekend dat ze eind dit jaar, na een periode van twintig jaar, terugtreedt als directeur van het Teylers. Scharloo bracht het aantal bezoekers naar 140.000 per jaar (was 60.000) en verdriedubbelde de omzet van het museum. De European Museum of the Year Award was voor haar het perfecte afscheidscadeau geweest.

(Foto: Citynieuws / Jardo Louw)

Lees ook:

Drie zoekgebieden voor duurzame energie

Back To Top
×Close search
Zoeken