skip to Main Content

Synagoge Sjoel West krijgt naambord

De Joodse gemeenschap in West heeft al jaren een eigen synagoge. Om die zichtbaarder te maken, hangt er nu een bord bij de deur.

WEST – Synagoge Sjoel West aan de Willem Schoutenstraat in De Baarsjes heeft nu een officieel naambord boven de ingang. De sjoel zit bij het markante Amsterdamse School-complex met Maranatha en de Dr. De Visserschool bij de Marco Polostraat. Het bord is in het Nederlands en Hebreeuws en is geïllustreerd met een Davidster, bedoeld om de zichtbaarheid van het gebouw te vergroten. Het bord werd afgelopen maand onthuld in aanwezigheid van stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki en vertegenwoordigers van andere religies. Rabbijn Evers hield een toespraak De synagoge is volgens Stadsdeel West van grote betekenis voor de Joodse gemeenschap in West en Nieuw-West.

Sjabbat-dienst
De synagoge is in 1957 gesticht door de Joodse huisarts dr. Sander Israëls. Eerst zat de sjoel aan de Vasco da Gamastraat. Na een verkaveling van ruimten verhuisde het geloofshuis in 1997 naar de Willem Schoutenstraat. Nu is het gebouw dus duidelijk herkenbaar als synagoge. Sjoel West maakt deel uit van de Joodse Gemeente Amsterdam en heeft als basis de Amsterdam orthodox Joodse traditie. Elke veertien dagen is er een sjabbat-dienst. De geloofsgemeenschap streeft bijzonder goede contacten na met de andere geloofsgemeenschappen in de buurt.

Kidoesj
De bezoekers houden de Sjoel zelf draaiende. Zo is er een minjan roostersysteem, om ervoor te zorgen dat de sjabbat doorgaat. Daarvoor zijn volgens het Joodse geloof minimaal tien mannen nodig. Bij toerbeurt zetten de leden van de gemeenschap alles klaar en doen ze inkopen voor de kidoesj: de sabbatsmaaltijd.

Meer info op: nihs.nl

Back To Top
Zoeken