skip to Main Content

Studio inrichten anno nu

In wooncomplex Stek Oost van Stadgenoot leven Nederlandse jongeren en statushouders samen. Hun meubels hoeven ze niet te kopen, maar kunnen ze huren bij Ikea.

OOST – Bewoners van een studio in Stek Oost, naast sportpark Middenmeer, hoeven geen meubels in te slaan. De 250 Nederlandse jongeren en erkende vluchtelingen die hier wonen, kunnen namelijk een speciaal abonnement afsluiten bij Ikea. Voor €20 per maand kunnen ze twee jaar lang vijf meubelstukken huren: een bedbank, kledingkast, opklapbare tafel, stoel en fauteuil. De winkelwaarde bedraagt €470. De uiteindelijke huurprijs ligt een tientje hoger. Daar staat tegenover dat als een meubelstuk kapotgaat, Ikea het laat repareren. Na twee jaar kunnen de jongeren het contract verlengen, de meubels overkopen of inleveren bij Ikea, waarna Ikea ze een ‘tweede leven’ geeft.

Trend
Ikea bedacht dit huurmodel omdat jongeren steeds minder hechten aan spullen en het belangrijk vinden hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Huren in plaats van kopen sluit aan op deze trend. Om de gemengde huisvestingslocatie Stek Oost te realiseren, werkte woningcorporatie Stadgenoot nauw samen met de gemeente. Deze vorm van samenwerking is een trend. Spark Village is een soortgelijk woonproject in Oost.

Back To Top
Zoeken