skip to Main Content

Studenten voelen zich vaker onveilig

Naar aanleiding van diverse incidenten in korte tijd, waaronder op de Spinozacampus, is onlangs een studentenmeldpunt voor onveilige situaties geopend.

ZUIDOOST – Op 22 februari heeft de Amsterdamse studentenunie ASVA het Meldpunt Onveilig Wonen opengesteld. Studenten kunnen hier een melding indienen over ‘onveilige situaties op en rond studentencampussen’. De aanleiding hiervoor is onder meer een reeks incidenten op de Spinozacampus aan het Dennenrodepad. In de buurt van deze campus is onlangs een 35-jarige vrouw doodgestoken. Verder werden twee studenten van hun fiets getrokken en raakte een andere student gewond door een verdwaalde kogel terwijl ze in haar kamer televisie zat te kijken. En een student vertelde aan AT5 dat onlangs een meisje door een onbekende man bij haar mond was gegrepen in het washok.

Streetwise

Alba van Vliet, voorzitter ASVA, ontvangt steeds meer signalen dat studenten zich thuis onveilig voelen. Aan NH Nieuws vertelde zij dat zulke berichten ook komen van studenten uit Noord. Via het meldpunt wil ASVA onveilige situaties in kaart brengen én hierover aan de bel trekken. Ze benadrukt dat het meldpunt tot actie zou moeten leiden van studentenhuisvester Duwo, de politie en de gemeente. ,,Duwo zet nu wel bewakers in op het Spinozahof, maar we zien toch ook dat alle betrokkenen vooral naar elkaar wijzen als er iets moet gebeuren. Bovendien zegt Duwo dat studenten streetwise moeten worden. Dan neem je de problemen toch niet serieus?!” In 2016 was er ook al een ASVA-meldpunt, toen in verband met incidenten aan de Spaklerweg.

Back To Top
Zoeken