skip to Main Content

Student uit Reigersbos wil nachtmetro 

Het regent handtekeningen voor de petitie van Jules Asbeek Brusse, een student uit Reigerbos. Hij pleit ervoor dat de metro ook ’s nachts gaat rijden

ZUIDOOST  In Amsterdam kun je alleen tussen 6.00 en 00.30 uur de metro pakken. Wie later met het openbaar vervoer wil reizen is aangewezen op de nachtbus. Student Jules Asbeek Brusse uit Reigersbos vindt dat aanbod niet toereikend en heeft actie genomen om dat te veranderen. Twee dagen nadat hij de petitie ‘Nachtmetro Amsterdam’ is gestart, zit hij bij het ter pese gaan van deze krant al op zo’n elfduizend handtekeningen. En dat aantal stijgt nog steeds. Volgens Brusse worden mensen ‘in de periferie van de stad’ door het ontbreken van een nachtelijke metro nu economisch benadeeld. Ook vindt hij de nachtbussen ‘erg vervuilend’ en denkt hij dat jongeren sneller inde buitenwijken gaan wonen als die buurten ’s nachts per metro bereikbaar zijn. Op Facebook krijgt hij veel bijval: ,,Het is bezopen dat deze zogenaamde wereldstad na middernacht amper OV heeft.” ,,Neem een voorbeeld aan andere steden waar wel 24 uur metro’s zijn. Is goed voor de werkgelegenheid en levert geld op.” Kritiek is er ook: ,,Pak de nachtbus, zeikerd.”  

Kosten
Volgens Het Parool is dit idee niet nieuw, maar strandden zulke plannen tot dusver altijd in de gemeenteraad. Reden: de kosten, mede vanwege de noodzakelijk geachte inzet van toezichthouders. Tegen AT5 zei het GVB dat ze ‘weten dat er op dit moment te weinig gebruik van zal worden gemaakt’, maar het bedrijf sluit niks uit voor de toekomst. Voor wie ‘de toekomst’ te vaag en te ver weg is, wie de petitie wil ondertekenen, kan tot 2 augustus 2019 terecht op: petities.nl/petitions/nachtmetro-in-amsterdam? 

Back To Top
Zoeken