skip to Main Content

Strijd voor bibliotheek blijkt succesvol!

Om te voorkomen dat de bibliotheek in de Van der Pekbuurt zou sluiten, startten bewoners van Noord een petitie. Met succes, zo blijkt…

NOORD – De gemeente gaat waarschijnlijk €1,5 miljoen bezuinigen op de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Een enorm bedrag en een aderlating voor de organisatie. Vanwege deze aangekondigde bezuiniging stond het voortbestaan van enkele vestigingen op de tocht, waaronder de bibliotheek in de Van der Pekbuurt. Via een petitie probeerden bewoners deze sluiting te voorkomen. En die actie heeft succes gehad. ,,Uit reacties vanuit de stad, de gemeenteraad en de directie van de OBA komt duidelijk naar voren dat er zorgen zijn over het mogelijk verdwijnen van de OBA uit bepaalde buurten. Het is goed dit onder ogen te zien en we hebben nagedacht hoe we de zorg weg kunnen nemen”, zo staat te lezen in de brief van wethouders Touria Meliani (cultuur) en Victor Everhardt (financiën) aan de gemeenteraad. Het tweetal geeft aan dat het niet wil dat er vestigingen worden gesloten en neemt daarom andere maatregelen. Zo wordt de exploitatie van de geplande OBA Next verschoven van 2025 naar 2027 en de bezuiniging vertraagd, waardoor er geld vrijkomt.

Halsoverkop
De gemeente gaat met de OBA om de tafel zitten voor een integraal plan. Hiermee lijkt de vestiging aan de Van der Pekbuurt, voorlopig, gered. De OBA reageerde verheugd op de nieuwe plannen. ,,De paniek is weg en de OBA hoeft niet halsoverkop buurtvestigingen te sluiten”, aldus directeur Martin Berendse.

(Foto: Flickr / Charlotte Henard)
Back To Top
Zoeken