skip to Main Content

Straks weer ijsvogels in Sloterpark?

De populatie ijsvogels is vorige winter flink uitgedund. Door het creëren van nieuwe broedplekken wordt getracht het blauwe vogeltje terug te krijgen in het Sloterpark.

NIEUW-WEST – IJsvogels werden regelmatig gespot bij het Sloterpark, maar er zijn vorig jaar winter veel vogels doodgegaan. Op initiatief van de Vogelwerkgroep Amsterdam en de Vereniging Vrienden van de Sloterplas legt het Stadsdeel deze winter de broedplekken aan. Het worden twee wanden in de oevers en drie wanden van beton. De ijsvogelwanden maken deel uit van een herprofilering van het Sloterpark, waarbij ook het aantal bomen wordt uitgedund. Alleen de kansrijke exemplaren blijven staan. IJsvogelkenner Jan Jongejans zegt op de site van de gemeente: ,,Na het broedseizoen kunnen we de kasten openen en controleren of er nesten in hebben gezeten. Het wordt spannend of de vogels er al dit voorjaar te zien zijn.” IJsvogels nestelen het liefst in een kale, steile oever. Ook vinden ze het fijn een nest te bouwen in de wortelkluit van grote, omgevallen bomen.

Eigen nestgang

In het Sloterpark ontbraken beide. Tot nu, want ecologisch medewerkers van de gemeente, Marina den Ouden en Ruud Lutterlof, hebben nu ds de oeverwanden gemaakt. Met weggegraven grond is de oever aan de bovenkant verstevigd, zodat de vogels zelf hun eigen nestgang kunnen graven. Het is spannend of de vogels door de nieuwe behuizing zullen terugkeren naar het Sloterpark.

Back To Top
Zoeken